Sa aplikacijom do besplatnih karata za muzeje, pozorišta i koncerte

28.01.2020

Aplikacija "Kultur-Token" ima za cilj da Bečlije uzornog ponašanja prema klimi, nagradi besplatnim ulaznicama za muzeje, pozorišta i koncerte.

Screenshot: Stadt Wien

Nova bečka aplikacija koja je 27. januara 2020. godine predstavljena u muzejskom kvartu “Museums Quartier”  je zapravo pilot projekat koji objedinjuje zaštitu okoline, kulturu i digitalizaciju. Aplikacija “Kultur-Token” će od 26. februara ove godine krenuti u probnu fazu s ciljem da građane uzornog ponašanja prema klimi, nagradi besplatnim ulaznicama za muzeje, pozorišta i koncerte.

“Ovaj projekat digitalizacije je ujedno i kulturni i ekološki projekat, koji uključuje građane i samim tim je jedinstven u svetu”, izjavio je prilikom predstavljanja aplikacije Peter Hanke, bečki ministar (SPÖ) za finansije, privredu, digitalizaciju i internacionalne odnose.

 

Kako funkcioniše aplikacija Kultur-Token

Građani koji se na primer umesto automobila odluče za javni prevoz, bicikl ili za pešačenje skupljaju bodove i pune svoj token i tako za otprilike dve nedelje mogu ostvariti besplatne ulaznice za događaje u nekim od partnerskih institucija, u koje spadaju gradski muzej “Wien Museum”, pozorište “Volkstheater”, jedna od vodećih koncertnih dvorana u Evropi “Wiener Konzerthaus” i muzejski kvart “Museums Quartier”. Aplikacija tj. tokeni su vezani za korisnike i njihove uređaje i ne mogu se preneti na druge osobe, a obračunavaju se na osnovu prebrojanih koraka i uštede CO2-emisija.

Aplikacija je bazirana na blockchain tehnologiji i razvijena je u saradnji sa tehničkim univerzitetom “TU Wien”, bečkim institutom za visoke studije “IHS” i univerzitetom “Konstanz”. Predviđa se da bi aplikacija najkasnije od jeseni ove godine mogla biti dostupna za šire mase.

(c) Stadt Wien

 

Aplikacija „Clean dein Wien“ (Očisti svoj Beč)

Ostaci od cigareta čine veliki udeo u pogrešno sortiranom smeću u Beču, a kampanja „Clean dein Wien“ (Očisti svoj Beč) treba na poseban način, putem aplikacije, da utiče na smanjenje količina otpada od cigareta.

Novom aplikacijom „Litterati“ napravi se fotografija nekog komada otpada koji se potom adekvatno odloži. Fotografija se dopuni sa odgovarajućim Hashtag-ovima i postavi onlajn. Na taj način se dokumentuju i bačeni otpad i dobro delo, što treba da pričinjava zadovoljstvo u sakupljanju otpada i pokrene ljude da se priključe akciji za čistiju okolinu.

Aplikacija ima 150.000 korisnika u svetu, koji su prikupili 4,5 miliona komada otpada. Kampanjom „Očisti svoj Beč“ građani u Beču su pozvani da se priključe akciji.

Opušci predstavljaju poseban problem kada je u pitanju otpad. Više od 300 miliona opušaka se godišnje nemarno baci i to i pored 22.000 specijalnih posuda za pepeo. Filteri koji se nalaze u opušcima sastoje se od mikroplastike koja je posebno štetna za životnu sredinu. Nemarno bačeni pikavci  završavaju u vodama i tako u ribama koje ih progutaju.

Cilj kampanje „Očisti svoj Beč“ jeste da se uz pomoć „Litteratija“ spreči da milioni opušaka završe na zemlji i u vodi. Prvi etapni cilj je 25.000 prikupljenih i adekvatno odstranjenih komada otpada.

Više informacija: na linku Clean dein Wien

Beč želi da bude CO2 neutralna metropola

Paket od 50 mera trebao bi da Beč učini uspešnim “klimatskim primerom” za druge gradove i CO2 neutralnom metropolom., a to će postiči   “inteligentnim umrežavanjem” područja električne i toplotne energije, saobraćaja i odvoza otpada.

“Beč je već godinama primer ekološko osveštenog grada. Brojnim programima želimo pokazati da se Beč već duže vreme bavi zaštitom klime i da su poduzete brojne mere”, rekao je gradonačelnik Grada Beča, Michael Ludwig.

U oblasti  javnog prevoza se planira širenje postojeće mreže,a kako bi se prepolovio broj putničkih automobila do 2030. godine, Beč planira proširiti mrežu van gradskih granica i to na području Donje Austrije.

Beč je 2019. godine po deseti put za redom proglašen gradom  sa najboljim kvalitetom života na svetu, a  najboljima je  ocenjen  kvalitet vode, medicinske nege, kanalizacioni sistem, javni prevoz i škole.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Haus der Musik: Brojne atrakcije povodom 20 jubileja

Beč poklonio vozilo vatrogasnoj službi Žagubica u istočnoj Srbiji

 

 

Beč: Rashlađivanje i daljinsko hlađenje na ekološko prihvatljiv način

“Qando”: Aplikacija koju zaista trebate u Beču

Beč je drugačiji: Ovce kao „prirodne kosilice“ za zdraviju okolinu

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava