Prodavnice za socijalno ugrožene u Beču

06.06.2019

U Beču je 4. juna u Bockhgasse u 12. becirku otvorena još jedna SOMA socijalna prodavnica Samariterbunda u kome, po nižim cenama, mogu da kupuju samo osobe sa potvrdom o niskim ličnim primanjima.

(c) SOMA

Početkom prošle decenije u Beču, i drugim mestima u Austriji, otvoreni su “socijalni supermarketi” u kojima, po nižim cenama, mogu da kupuju samo osobe sa potvrdom o niskim ličnim primanjima.

Od kada  su otvorene prve prodavnice (Socialmarkt), broj registrovanih korisnika je sve veći, kao i broj filijala gde građani mogu kupovati namirnice i ostale proizvode po veoma niskim cenama.

Austrijska organizacija Samariten Bund osim hitne službe, transporta pacijenata i ostalih humanitarsnih projekata,  poseduje i prodavnice za socijalno ugrožene u Beču, pod nazivom  SOMA – Socialmarkt. Prve filijale su otvorene još pre 10 godina, a 4. juna 2019. godine je otvorena nova filijala u Bockhgasse u 12. bečkom becirku.

Pored jeftinih prehrambenih namirnica i proizvoda za higijenu, prodavnice imaju i “kutak za komunikaciju” između potrošača, gde kupci mogu razgovarati uz kafu i kolač.

U ponudi će biti  i aktivnosti kao što su besplatni izleti, u kojima mogu učestvovati socijalno ugroženi. Nažalost, mnogi građani često nemaju priliku da učestvuju u društvenim aktivnostima zbog svojih niskih prihoda.

 

Proizvodi u SOMA prodavnicama

U SOMA supermarketima u Beču  građani sa niskim primanjima svakodnevno mogu da kupuju raznovrsne proizvode od hleba, mlečnih proizvoda, testenina, voća i povrća do higijenskih artikala. Cene su znatno ispod diskontnih cena u ostalim  trgovinama, tako da je kućni budžet znatno olakšan.

U ponudi ovih  prodavnica su proizvodi renomiranih proizvođača i po 3 puta nižoj ceni od uobičajene. Reč je o prehrambenim proizvodima kojima se uskoro približava roka trajanja, ali su nesumnjivo još upotrebljivi, bez ikakvih zdravstvenih rizika (npr. testenina, konzerve, čokolada), kao i o higijenskim i različitim drugim proizvodima za ličnu upotrebu.

Ovu robu “normalne” prodavnice i prozvođači poklanjaju socijalnim marketima iz humanitarnih razloga.

Ispred socijalnih supermarketa u Beču su nekad mogući poduži redovi, kada se u njima pojavi atraktivna roba,  koja se brzo rasproda.

Svake godine se na ovaj način “sačuva”  oko 1.000 tona hrane koja se više ne bi koristila, iako je  još uvek sveža i jestiva. Na primer, svake godine se u Austriji  baca oko 36.000 tona neprodanog hleba i peciva.

Ko može da kupuje u SOMA marketima?

Robu u socijalnim supermarektima mogu kupovati samo osobe sa stalnim boravkom i prijavom u Beču, kao i  oni koji zarađuju najviše 1,238 € mesečno (12 puta godišnje), zatim bračni parovi koji imaju prihode do 1.856 € mesečno  i oni koji mesečno, po detetu, primaju 371 €.

Obavezna je predhodna prijava, a građani se mogu registrovati direktno u novoj filijali Böckhgasse 2-4 uz obrazac za registraciju, dokaz o prihodu i prikazivanju isprave sa fotografijom.

Novi SOMA market (Böckhgasse 2-4) je otvoren od utorka do petka od 9:00 do 14:00 časova, a  subotom radi od 9:00 do 13:00 časova.

U Beču trenutno postoje četiri SOMA prodavnice i to na sledećim adresama:

Sozialmarkt Pillergasse
Pillergasse 20
1150 Wien
Tel: 01 89 145-371
sozialmarkt@samariterwien.at

Sozialmarkt Frömmlgasse
Frömmlgasse 31
1210 Wien
Tel: 01 22 144-44
sozialmarkt@samariter.at

Sozialmarkt Gellertgasse
Gellertgasse 42-48
1100 Wien
Tel: +43 1 89145-650
sozialmarkt@samariterwien.at

Sozialmarkt Böckhgasse
Böckhgasse 2-4
1120 Wien
Tel: +43 (0) 1 89 145 651
sozialmarkt@samariterwien.at

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Socijalna pomoć u Austriji: Vlada uvodi nova pravila od 2019. godine

Sport i kultura u Beču: Besplatne ponude za finansijski ugrožene osobe

Austrija: Veći finansijski troškovi za negu starijih i obolelih osoba

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava