Strožija pravila za e-skutere u Beču

17.04.2020

Električni skuteri ili takozvani e-skuteri su postali jedno od najinteresantnijih prevoznih sredstava, ali zbog čestog ometanja javnog reda, u Beču su uvedena i nova pravila.

(c) pixabay

Strožija pravila za e-skutere u glavnom gradu Austrije stupila su na snagu od sredine aprila. Firme koje iznajmljuju skutere i korisnici moraju da se prilagode strožijim pravilima. Nove mere najavljene su još u decembru 2019. godine a stupila su na snagu sredinom aprila 2020. godine.

 

Glavne odredbe novih pravila

Najnovija odredba u zakonu je da se uvodi zabrana parkiranja e- skutera na trotoarima užim od četiri metra. Skuter mora da se parkira na ivici trotoara uz ulicu. Ukoliko se skuteri parkiraju suprotno od propisanih pravila, vlasniku će biti dozvoljeno, radnim danima između 6.00 i 18.00 sati, umesto dosadašnjih četiri sata, dva sata vremena da ukloni skuter. U terminima pre i posle, vozilo se može ukloniti u roku od šest sati. Prilikom sakupljanja vozila noću ne smeju se koristiti akustični signali za pronalaženje da bi se smanjila buka.

Pored toga, vlasnici se obavezuju da svoje modele tako modifikuju da u određenim delovima, kao što su „pešačke zone“ ili „zone susreta“ brzina bude automatski smanjena. U definisanim zabranjenim delovima, kao što su pijace ili bolnički areali skuteri treba po mogućnosti da budu tako programirani da vožnja i parkiranje u tim delovima uopšte nisu mogući.

Firme koje vrše najam skutera  dozvoljeno je raspolaganje maksimalno 1.500 skutera. Novo je i to da oni moraju da budu jednako raspoređeni u čitavom gradu. To znači maksimalno po 500 skutera u zonama starog grada,  2. do 9. i 20. bezirku, kao i 10. do 19. i 21. do 23. bečkom okrugu.

Na izbijanje koronavirusa i s tim u vezi masovnim zabranama javnog života reagovali su i ponuđači e-skutera. Svi ponuđači, osim jednog, povukli su svoja vozila. Trenutno se u Beču skoro pa ne može naći skuter za iznajmljivanje.

Izvor: Eurocompr

E-skuteri su pravno definisani kao bicikli tako da i za njih važe pravila i propisi kao i za bicikle.

Prvi evropska firma koja je  u Beču počela sa iznajmljivanjem e-skutera je Tier Mobility iz Berlina.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Parkiranje u Beču se vraća na stari princip

Najam motora u Beču: Letnja atrakcija i rashlađujuća vožnja

Fijaker u Beču: Došlo je vreme za vožnju u električnom fijakeru

Biciklom po Beču: Besplatna aplikacija za lakšu vožnju i snalaženje

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava