Skoro jedna četvrtina domaćinstava u Austriji nema ušteđevine

16.04.2018

Gotovo svako četvrto domaćinstvo u Austriji nema nikakve ušteđevine. I pored toga, oni uspevaju da sastave kraj s krajem. I bračni drugovi kriju jedni od drugih neke svoje ušteđevine.

Austrijanci štede manje nego ranije. I pored toga, oni uspevaju da relativno bezbolno sastave kraj s krajem. Gotovo četvrtina austrijskih domaćinstava (24%) nije, kako proizlazi iz jedne ankete banke ING-Diba, u mogućnosti da stavlja novac na stranu „za nedaj Bože“. Taj procenat u Beču je niži i iznosi 22%. Ali ima značajnih razlika i između polova: Dok 31% žena ne stavlja ništa na stranu, taj postotak kod muškaraca je samo 17 procenata.

Visina ušteđevine se razlikuje i regionalno. Problema imaju najviše građani u Burgenlandu i Koruškoj. U najistočnijoj austrijskoj pokrajini  svaki drugi nije zadovoljan visinom štednje. 63% domaćinstava su uvek u stanju da pokriju svako izdatke za život, pre svega u Štajerskoj (68%) „ima uvek dovoljno za život“.

Austrijanci kad štede, onda im je najomiljenija stara dobra štedna knjižica. Oko 75% Austrijanaca (2006. ih je bilo 71%) koristi, prema jednoj anketi Erste Bank, ovaj oblik štednje. Zbog niskih kamata se u međuvremenu povećao i broj onih koji svoj novac ostavljaju na žiro računu (46%). Porastao je i broj onih koji novac ulažu u papire od vrednosti, odnosno akcije.

Za šta se štedi?

Prema ovoj anketi, Austrijanci štede u proseku 239 evra mesečno. Ali, za šta oni, u stvari, štede? Glavni razlog je i dalje – „za crne dane“ (82%). Kad je reč o drugim razlozima, onda je tu došlo do nekih većih pomeranja. 39% (plus 18%) štede jer planiraju da renoviraju stan ili kuću, dok 30% (plus od 16%) žele da štednjom obave neke manje nabavke, kao što su kompjuter ili televizor. Da vas neplanirani izdaci ne bi bacili u trošak, trebalo bi da na strani imate barem sumu od tri mesečne plate koja vam je na raspolaganju u svakom trenutku, savetuju stručnjaci.

 

Male finansijske tajne

Svima je poznata činjenica je iskrenost osnova svake dobre (ljubavne) veze. Ali je činjenica i da to u praksi može biti drugačije. I kad je reč o novcu, kako pokazuje aktuelna anketa banke ING-Diba. Gotovo jedna četvrtina od 1.000 anketiranih Austrijanaca je  priznala da imaju račun ili štedni nalog kod banke, o kojima partner nema pojma. Time je Austrija sa 24% na drugom mestu u Evropi – posle Turske sa 28% – po pitanju „finansijske tajne“.

PROČITAJTE JOŠ I OVO : Austrijanci su poznati kao štedljiv narod 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava