Dan bez automobila u Beču: 22. septembra pojedinačna karta važi za ceo dan

21.09.2020

Karta za prevoz u Beču košta 2,40 evra i ona važi za jednu vožnju u jednom pravcu. Međutim, sutra ova karta vredi više.

(c) Facebook Wiener Linien

U okviru Evropske nedelje mobilnosti,  Grad Beč 22. septembra obeležava i Dan bez automobila (Autofreier Tag). Tim povodom u utorak 22. septembra 2020. godine pojedinačna karta za javni prevoz Bečkih linija  postaje dnevna karta.

To znači da se putnici bečkim prevozom mogu neograničeno voziti svim sredstvima  javnog prevoza za samo 2,40 EUR koliko je cena pojedinaöne karte. Akcija važi od ujutru, preko celog dana, do zatvaranja.

Cilj kampanje je motivisanje Bečlija da pređu na ekološki prihvatljiv javni prevoz. Ukoliko umesto auto više koriste javni prevoz, uštedeće sebi muke oko traženja parking mesta, novac, a to će se i pozitivno odraziti na zaštitu životne sredine. Kretanje kroz grad javnim prevozom, biciklima ili peške je efektivnije, a puno zdravije i za ljude i za okolinu.

Javni prevoz u Beču koristi već oko 40 odsto Bečlija. Bečke linije sa oko 160 linija i preko 5.000 stanica  osiguravaju gustu saobraćajnu mrežu pomoću koje stanovništvo Beča putuju kroz grad.

 

Centar bez automobila

Centar Beča, tačnije prvi gradski okrug Innere Stadt, velikim delom bi mogao postati zona bez automobila, što bi predstavljalo značajan iskorak po pitanju ekološki prihvatljive mobilnosti.

U juna 2020. godine, prve pojedinosti ovog novog koncepta su javnosti predstavili  zamenica gradonačelnika Beča Birgit Hebein, predsednik opštine prvog bezirka gradskog Markus Figl.

Ubuduće  bi pristup prvom bečkom okrugu bio zabranjen za sva motorna vozila, a to uključuje i motorcikle i mopede, što bi bilo označeno odgovarajućim saobraćajnim znakovima.

Više na ovu temu možete pročitati u našen predhodnom tekstu Centar Beča mogao bi uskoro postati zona bez automobila.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava