Terapeutska bašta u bečkoj klinici Hicing

31.05.2024

Klinika Hitzing ima baštu koju obrađuju pacijenti, zaposleni i rodbina, a koja ujedno služi i kao prostor za terapiju i druženje.

Foto: PID/Jobs

U klinici Hicing (Hietzing) u Beču već 25 godina se prepoznaje značaj prirode za ljudsko blagostanje. Na prostranom terenu, smeštenom u centralnom delu klinike nalazi se bašta koju obrađuju i o kojoj se brinu pacijenti, zaposleni i rodbina, a koja ujedno služi i kao prostor za terapiju i druženje.

„Bez obzira da li je reč o vežbama pažnje ili o klasičnim baštenskim radovima, poput sadnje semena i zalivanja, terapeutski vrt razvija veštine poput koncentracije, tolerancije na frustraciju, samopouzdanja i socijalne kompetencije“, kaže Fridrih Nojhauzer, lekar i inicijator terapeutske bašte u klinici Hicing.

Foto: PID/Jobs Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig u poseti klinici Hitcing

Pored toga, priroda ima i balansirajući efekat i može i aktivirati i umiriti. Mnogi pacijenti 1. i 2. psihijatrijskog odeljenja aktivno ili pasivno učestvuju u održavanju terapeutske bašte, s ciljem oporavka. Oni takođe koriste terapeutske programe, poput jutarnjih vežbi ili joge u bašti. Često se dešava da i bivši pacijenti ponovo dolaze u terapeutsku baštu:

„Rad u bašti daje mnogim nekadašnjim pacijentima stabilnost u njihovoj dnevnoj rutini. Pored toga, oni su za mnoge pacijente pozitivan uzor i kod nas su uvek rado viđeni gosti“, kaže medicinska sestra Regina Virfl.

Na intenzivnoj nezi 3. medicinskog odeljenja za metaboličke bolesti i nefrologiju, 2022. godine je balkon pretvoren u baštu.

„Naš balkonski vrt pruža zaposlenima mesto za opuštajuće pauze i istovremeno predstavlja posebnu mogućnost za mobilizaciju pacijenata na intenzivnoj nezi. Nakon često dugog bolničkog boravka isključivo u zatvorenom prostoru, na ovaj način se može obnoviti kontakt s prirodom, što pozitivno utiče na opšte blagostanje“, ističe ekspertkinja za terapiju baštovanstvom, Kristina Bauernfajnd.

Sve klinike Bečkog zdravstvenog saveza koje imaju psihijatrijsko odeljenje, kao i svih deset domova za negu nepokretnih lica i osoba sa posebnim potrebama, opremljeni su terapeutskim baštama.

VIDEO: Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig u poseti klinici Hitcing

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

U bečkim klinikama uskoro će operisati roboti

Medicinski univerzitet u Beču među 100 najboljih u svetu

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava