Kupovina telefonom u supermarketu Billa

23.01.2020

Kupovina bez novca i kreditnih kartica u Billa prodavnici je moguće pomoću aplikacije „Scan & Go“, što omogućava da se sve obavi mnogo brže i bez gužve.

(c) pixabay

U kupovinu već možemo da idemo bez novčanika i bez kreditnih kartica, sve što nam je potrebno je pametni telefon sa odgovarajućom aplikacijom kojim registrujemo proizvode koji su nam potrebni, a na izlazu iz prodavnice pritiskom na odgovarajući taster izvršite plaćanje. Nema čekanja na kasi, sve se obavi mnogo brže i bez gužve.

Tako nešto postalo je realnost u novoj filijali trgovinskog lanca Billa EURO PLAZA u 12. bečkoj opštini. Na telefonu se instalira aplikacija „Scan & Go“, a onda se prilikom obilaska prodavnice i stavljanja robe u kolica telefonom skeniraju „bar kodovi“ proizvoda koje želimo da kupimo.

Bar kod je onaj niz od tanjih i debljih vertikalnih crtica sa brojevima ispod, koji se nalaze na svakom proizvodu, a onda se na izlazu iz prodavnice još skenira i matični „kju-ar“ kod (QR-Code) četvrtastog oblika sa crnim i belim poljima različitog oblika, čime se obavlja plaćanje. Iznos koji trebate da platite se sa računa kupca automatski prebacuje na račun prodavnice.

Foto: ©Christian Dusek/BILLA AG

Kupac na ovaj način kupovine i plaćanja, u prvom redu štedi vreme, nema čekanja u redu ispred kase i stavljanja proizvoda na traku, pa opet ubacivanja u kolica ili torbu. Osim toga, već prilikom kupovine znate koliko ćete platiti, a zahvaljujući kodovima na proizvodima možete dobiti dodatne informacije kojih nema na regalima.

Ovaj način plaćanja je zamišljen u prvom redu kad je kupovina manjeg obima, tako da je u jednom cugu moguće kupiti najviše 10 proizvoda. Nova tehnologija neće, naravno, zameniti postojeće normalne kase, ali u nekom budućem vremenu sve više će se odvijati  kupovina preko aplikacije „Scan & Go“. U nekim naprednijim zemljama u svetu, ovo je  postao jedan od najčešćih načina kupovine, pa öak i jedini.  

Da bi aplikacija mogla da se koristi, neophodno je da kupac prethodno registruje tako što će kreirati svoj lični nalog (Benutzerkonto) kako bi nakon kupovine mogao da dobije zakonom propisan račun. U prodavnici treba da se aktivira i blutut (Bluetuth) funkcija kako bi se telefon povezao sa kompjuterom prodavnice. Naravno da je sve to potrebno i zbog toga da bi prodavac bio siguran koga ima pred sobom.

Građani koji se već snalaze sa novih tehnologijama ovaj način plaćanja će preuzeti odmah, jer je sve brže i kontrola troškova je lagana. Oni koji se u tome ne snalaze normalno da će se u početku ustručavati.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

48er-Tandler: Najbolji i najmoderniji bečki buvljak

Hofer: Nova filijala u Ottakringer Straße u Beču

Najpopularniji tržni centri u Beču i okolini

 

Parndorf: Mega šoping nadomak Beča

Čuvari javne čistoće u Beču: Za bačeni pikavac 50€!

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava