Metro voz sa interaktivnim prozorima

15.12.2019

Metro koji će se uskoro koristiti u svetu je najnovija reč tehnologije, a svetska senzacija su prozori na kojima putnici mogu surfovatri u toku vožnje.

(c) CRRC

Voz  budućnosti tj. novi metro koji se trenutno testira u gradu Guangzhou u Kini, urađen na nivou koji putnici u Evropi neće skoro imati priliku da vide. Naime,  metro osim  što je napravljen po principu najnovije tehnologije i unutrašnjost je prava svetska atrakcija. Prozori u metrou su zapravo ekrani sa interaktivnim sadržajem umesto stakla, na kojima putnici na dodir mogu gledati zanimljive sadržaje. Kako javlja Abacus News, ovo je drugi po redu test metroa u podzemnoj železnici u Kini. Proizvođač voza, CRRC, nije još  saopštio koji će sadržaj biti dostupan na ekranima.

Metro može dostići brzinu i do 140 kilometara na sat, jer je delimično napravljen od kompozitnih materijala, karbonskih vlakana, i tako je 13 procenata lakši od drugih vozova u podzemnoj železnici, a samim tim i brži za 75 odsto. Stalni magnetni sinhroni motor i pretvarač silicijum-karbida treba da uštede 15 odsto električne energije.

Brojne reakcije na metro

Još nije poznato da li će ili kada kineski visokotehnološki metro moći da krene u serijsku proizvodnju. Šira javnost je najviše summnjičava prema brzini metroa, ali i upotrebi i ekrana na dodir. Smatraju da kad je voz pun putnika, neće ga moći ni videti, a kamoli dodirnuti. Druga strana je pak oduševljena novim metrom i jedva čeka da vozovi budu brzo uvedeni u javni saobraćaj  širom Kine.

Foto: Wechat Guangzhouzengchengfabu

Sve u svemu, ovo bi trebalo da bude dobra reklama za firmu CRRT, koja je državna firma za proizvodnju vozova. Od 2014. godine kompanija je izvezla vozove  u Sjedinjene Države u vrednosti od 2,6 milijardi dolara, ali sada ima problem sa ograničenjima zbog “trgovinskog rata” između Kine i USA. Američka vlada planira da isključi kompaniju iz poslovanja.

Cilj CRRC-a je da izgradi međunarodni imidž, a 2017. godine prerasla je u najveću svetsku kompaniju za proizvodnju opreme za železnički saobraćaj. Kompanija ima 83 predstavništva  u 26 zemalja, 13 istraživačkih i razvojnih centara u Kini i inostranstvu.

Bečlije glasale protiv mirisa u bečkom metrou

Mirišljavi vozovi u Beču su mogli biti stvarnost, ali  većina Bečlija je nedavno glasala protiv koncepta za prijatniju vožnju u metrou. Rezultati su jasno pokazali da su Bečlije ipak zadovoljne postojećim mirisima i čistoćom u javnom prevozu odnosno da je zabrana unošenja i konzumiranja hrane već doprinela tome da javni prevoz prijatno miriše.

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Dementne osobe u bečkom javnom prevozu

Nova privredna veza: Krenuo prvi voz iz Kine prema Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava