Dementne osobe u bečkom javnom prevozu

18.11.2019

Gradsko saobraćajno preduzeće Beča, Wiener Linien, ulaže značajne napore i sredstva kako bi se poboljšao gradski saobraćaj i još više građana motivisalo da koriste javni prevoz. Tema kojoj se mnogo posvećuje pažnja je i da javni prevoz bude dostupan svima, bez barijera.

(c) Wiener Linien_Johannes Zinner

Bečki gradski prevoznik „Wiener Linien“ je zajedno sa Bečkim univerzitetom, Kancelarijom za održivu kompetenciju i društvom „Caritas Socialis“ dve i po godine istraživao na temu – dementne osobe u javnom prevozu.

Tokom istraživanja intervjuisani su stručnjaci, vršena ispitivanja i organizovane radionice gde su učesnici bili dementne osobe. Centralno pitanje istraživanja koje je sprovedeno u Beču  je bilo, kako se osobe sa demencijom kreću u javnom prevozu? Iz dobijenih rezultata izvedene su prve preporuke za buduće delovanje sa ciljem da se dementne osobe bez problema prevoze javnim prevozom.

Studija je jasno pokazala da je sloboda kretanja bez prepreka u bečkom javnom prevozu „Bečkim linijama“ veoma visoka. Kao preporuke su navedene usluge aplikacije „WienMobil App“ koja prikazuje mapu za sva prevozna sredstva u gradu: gradski prevoz, bicikl, carsharing-auto, taksi, ali i putokaze za pešake.  Takođe se preporučuje i dodatna obuka zaposlenih u bečkom javnom prevozu, kako bi se lakše ophodili prema ljudima koji nemaju orijentaciju tj. osobama koje imaju demenciju.

 

Bečki javni prevoz dostupan svima

U Beču je na svim postojećim metro-stanicama i kod 95% stanica tramvaja i autobusa  omogućen prilaz liftovima i dizalicama, a 100% svih metro-vozova i autobusa, kao i 66% tramvaja su niskopodni. Svake godine se stari tramvaji zamenjuju novim što svakako olakšava korišćenje javnog prevoza bez barijera.

Prilikom zastoja ili kašnjenja javnog prevoza  u upotrebi je akustični razglas pomoću koga se dementne osobe olakšano snalaze u prevozu. Takođe, putem internet-stranice Bečkih linija, društvenih mreža, aplikacija i oglasnih tabli se pružaju informacije o dolascima, aktuelnim kašnjenjima ili zastoju.

Bečki gradski prevoznik Bečke linije (Wiener Linien) takođe nudi specijalne rute za slepe i slabovide putnike, što svakako mogu da koriste i dementne osobe.

Inače, gradsko saobraćajno preduzeće Beča, Wiener Linien, ulaže značajne napore i sredstva kako bi se poboljšao gradski saobraćaj i još više građana motivisalo da za obavljanje poslova u gradu koriste javni prevoz, a ne vlastiti automobil.

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

“Qando”: Aplikacija koju zaista trebate u Beču

Zelene stanice u Beču: Pilot projekt za bolju mikroklimu u gradu

Bečlije glasale protiv mirisa u bečkom metrou

Vienna Ring Tram: Bečka atrakcija žuti tramvaj

Servis za nađene stvari: Izgubljene ili nađene stvari u Beču

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava