Beč će uskoro imati pametne naočare

18.08.2019

Beč uskoro dobija jedinstven proizvod, a to su naočare koje se upravljaju putem pogleda, nude potrebne informacije i imaju brojne funkcije.

(c) Viewpointsystem

Scene iz naučno fanstastičnih filmova, kad glavni likovi jednim treptajem oka obave nemoguće stvari,  od oktobra ove godine u Beču upravo to postaje realnost. U Aspern Seestadt, zahvaljujući kompaniji Viewpointsystem, počinju da se proizvode pametne naočare kojima čovek upravlja pogledom.

Pametne naočare su široj javnosti poznate samo kao proizvod velikih tehnoloških giganata, kao što su Google, Microsoft ili Sony, ali od ove godine bečka kompanija Viewpointsystem će sa njima, rame uz rame, razmenjivati komunikacijske tehnologije na svetskom nivou.

Kompanija je na početku planirala da proizvodnju naočara otpočne u San Francisku , u čuvenom delu za start-up firme Silikonskoj dolini, ali su čelnici kompanije zahvaljujući subvencijama Evropske Unije, u visini od 2,3 miliona evra, odlučili da ostanu u Beču. Direktor kompanije, Nils Berger, smatra da bi pametne naočare kroz pet godina mogle kompletno zameniti mobilne telefone.

 

Šta sve može Viewpointsystem – VPS19

VPS19 su naziv ovih pametnih naočara i one prikazuju samo informacije koje želite da znate u ovom trenutku, a to vam omogućavaju kamere za praćenje očiju.

Ovo je korisno, na primer, u virtuelnom obilasku grada: umesto da korisnika zatrpaju s mnoštvom informacija u vidnom polju, prikazuje se samo ono što je zanimljivo i samo ono na čemu se oči zadržavaju. Jedan od vlasnika kompanije, Nils Berger, ovu mogućnost njihovih pametnih naočara opisuje kao skoro pa “čitanje čovekovog uma” tj. da se samo predmeti koji su u fokusu čoveka, one koje se gledaju, obogaćuju dodatnim informacijama.

U realnom životu to znači da, recimo, šetate trgom ispred katedrale Svetog Stefana u Beču, stavite “pametne naočare” i vidom dobijete sve potrebne informacije o toj katedrali.

Naočare VPS19 se mogu koristiti i za daljinsko komuniciranje, što je i bila glavna svrha ovog sistema za gledanje. Ako tehničar u Kini želi da popravi nepoznati uređaj, kolega iz Beča može mu pomoći jer kolega vidi gde ovaj drugi trenutno gleda. To ujedno doprinosi lakšoj komunikaciji i nema potrebe da opširno opisujemo neku situaciju, već se može jednostavno pitati pogledom tj. naočarima: “Šta je sa ovim delom ovde?”

Pored izlistavanja informacija, komunikacije na daljinu, snimanja videa i fotografija, sa jednim namigom oka naočare mogu da pošalju mejl. Vaše oči, prilikom upotrebe ovog uređaja, preuzimaju ulogu kompjuterskog miša.

U poređenju sa ostalim sistemima u svetu, Viewpointsystem je otporan na zalutalu svetlost i precizniji je. Na primer, pojedini sistemi snimaju samo odraz zenice, dok patentirani sistem iz Beča meri samu zenicu.

U julu ove godine, zajedno sa ÖAMTC-om, naočare su testirane sa decom različitih uzrasta i to na putu od kuće do škole. Rezultati će biti objavljeni za nekoliko nedelja.

Kompanija Viewpointsystem iz Beča mnoge komponente naočara proizvodi uz pomoć 3D-štampača, a zatim ručno ugrađuje svu neophodnu elektroniku.

U Beču postoji i centar  „Phobius“, prvi ove vrste na nemačkom govornom području, koji se specijalizovao za terapiju lečenja fobija i strahova uz pomoć naočara za virtuelnu stvarnost. 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Roboti će do 2030. godine zameniti svako treće zanimanje

Terapija Exoskelet u Beču olakšava ponovno samostalno hodanje (VIDEO)

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava