Nataša Veljković i Dragana del Monako zajedno na koncertu u Beču

17.11.2019

Nataša Veljković, jedna od najpoznatijih pijanistkinja u Austriji i operska diva Dragana del Monako održale su zajednički koncert u Beču, u sklopu ciklusa „Pet godišnjih doba“ u čast Ludviga van Betovena.

Foto: Aleksander Znamenski, kompozitor Rajko Maksimović, Dragana del Monako, Marianna Busslechner, Nataša Veljković, Tobias Stosiek

Glavni grad Austrije 2020. godine slavi 250.-ti  rođendan slavnog nemačkog kompozitora Ludviga van Betovena (1770-1827), koji je izabrao Beč za život i rad, kao i mnogi drugi slavni kompozitori.

U vezi s predstojećim jubilejom, Nataša Veljković, jedna od najpoznatijih pijanistkinja u Austriji, osmislila je ciklus „Pet godišnjih doba“. Ciklus će biti izveden u svih pet Beethovenovih klavirskih koncerata u izvođenju naše poznate pijanistkinje, koja će imati i specijalne goste.

Na trećem koncertu koji je održan 12. novembra u Beču specijalna gošća je bila operska diva, mecosopran, Dragana del Monako, koja već dugi niz godina sarađuje sa Natašom Veljković.

Ovog puta, Nataša je izvela izuzetno ekspresivno delo novosadske kompozitorke Aleksandre Vrebalov Indigo Codes. Kao vrhunac programa, po drugi put u ovom ciklusu, nastupila je Dragana del Monaco.
„ Izveli smo značajno delo kompozitora Rajka Maksimovića, solo kantatu „Možda spava”, po tekstu Vladislava Petkovića Disa. Solo deonicu za flautu je izvela sjajna Marianna Busslechner, a solista i podrška je bio moj suprug, nemački čelista Tobias Stosiek“, objašnjava Nataša Veljković, sređujući utiske  sa koncerta u Beču.

Druženje posle koncerta u Beču: Kompozitor Rajko Maksimović, Dragana del Monako i Nataša Veljković

 

Nataša Veljković i Dragana del Monako imaju dugogodišnju uspešnu saradnju, a spaja ih sličan umetnički senzibilitet. Nedavno su, osim u Beču, nastupale zajedno i u Veroni.

„Naravno, susret sa Draganom del Monaco na sceni je svaki put novi doživljaj, a ta naša saradnja me mnogo obogaćuje. Veoma sam srećna da smo se umetnički „prepoznale“, izjavila je Nataša.

„Saradnja sa kamernim orkestrom Wiener Polyphoniker je bila divna, a ruski dirigent Aleksander Znamenski je izvrstan muzičar sa kojim veoma često nastupam“.

Na kraju večeri Nataša Veljković je izvela klavirski koncert Ludwiga van Beethovena br 3.

Ciklus koncerata Nataše Veljković „Pet godišnjih doba“, posvećen Betovenovom jubileju se nastavlja koncertima koji su zakazani za 24.mart i 12. maj 2020. godine.

 

Natašina deca Milica i Miloš idu istim stopama

Nataša Veljković je rođena u Beogradu 2. aprila 1968. godine, a od svoje 4. godine posvećena je njenoj velikoj ljubavi – klaviru. Nakon diplomiranja na Bečkom Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti dalje se usavršava u Njujorku i na Konzervatorijumu u Ženevi.

Još pre svoje navršene 10. godine osvajala je prve nagrade na Omladinskim međunarodnim takmičenjima u Italiji. Među brojnim nagradama ističu se PRIX CLARA HASKIL u Veveju 1985, kao i prva nagrada na WORLD MUSIC MASTERS-u u Parizu 1990. Takođe, nagrada Orlando za najbolji koncert na Dubrovačkim letnjim igrama, Nagrada UMUS-a za najbolji koncert u sezoni i mnoge druge.

Tokom svoje karijere imala je uspešne saradnje sa brojnim slavnim muzičarima, poput pijanista, Nikite Magalof i Normala Šetlera.
Nastupala je na brojnim značajnim festivalima, a u bivšoj Jugoslaviji nastupala je na svim najznačajnim festivalima – Dubrovačke letnje igre, BEMUS, NOMUS itd.
Živi i radi u Beču, gde je professor na Akademiji za muziku i izvođačke umetnosti.

Često nastupa i u Srbiji, a pre nekoliko godina Nataša Veljković je održala i humanitarni koncert za renoviranje Tehnološke škole u Paraćinu koja je oštećena prilikom poplava.

Pored solističke karijere, veliki afinitet ova umetnica gaji prema kamernoj muzici. Članica je beogradskog trija “Anima” i nastupa sa pijanistom Normanom Šetlerom, kao i sa svojim suprugom, violončelistom Tobijasom Štosijekom.
Nataša je majka dvoje dece, Milice i Miloša, koji su takođe muzički nadareni.

“Moja deca, violinistkinja Milica Zulus (20) i čelista Miloš Stosiek (14) su moje najveće blago i naravno, oni imaju prioritet nad mojom karijerom. Mislim da su oboje dosta slobodnog duha, samostalni i kreativni. Najvažnija mi je njihova sreća, a kojim muzičkim putem će krenuti je uvek stvar okolnosti, istrajnosti i još mnogo faktora na koje ne može da se utiče. Ono što osećam i znam je da ih muzika na svojim krilima brižno nosi, i da ljubav prema umetnosti, i umetnost, kao personifikacija ljubavi, celu porodicu uvek greje“, izjavila je Nataša.

 

 

NAJNOVIJE VESTI-NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Betoven i Beč: Beč se priprema za obeležavanje godine Betovena

Hoteli u Beču sa muzičkim atrakcijama

Sezona balova u Beču počinje s masovnim plesom u centru grada

Bečka opera i Narodno pozorište u Beogradu proslavljaju 150 godina postojanja

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava