Bečke škole i vrtići imaju nova pravila u vezi korone

17.07.2020

Bečke škole i vrtići su posle pažljivog nadgledanja dobili nove smernice za postupanje sa decom po pitanju korona virusa.

(c) pixabay

Bečke škole i vrtići su dobili nove smernice za postupanje sa decom za koju se sumnja da su zaraženi korona virusom. Izolacija grupa, odeljenja i zatvaranja komletnih ustanova zbog same sumnje na korona virus više neće biti. U izolaciji će u buduće boraviti samo deca za koju je potvrđeno da su bili u kontaktu sa inficiranim detetom. Dok se ne priloži pozitivan test, kontakti u odeljenju ili grupi će i dalje pohađati nastavu pod prismotrom.

U toku proteklih nedelja Beč je pažljivo nadgledao situaciju u vrtićima i školama, saopštio je medicinski krizni štab. Pokazalo se da je samo pet odsto testiranih slučajeva imalo virus.

Nove smernice predviđaju izolaciju samo one dece za koje postoji opravdana sumnja, a ne izolaciju svih njihovih kontakata iz škole i vrtića. Kontakti dece za koju se sumnja da su inficirana i dalje  će nastaviti sa pohađanjem nastave, ali će biti pod prismotrom. Pri tome ne sme doći do mešanja sa drugim razredima ili grupama.

Za decu kontakte se ne preporučuju posete rođendanskim zabavama ili igralištima, međutim moguća je šetnja sa roditeljima ili odlazak u kupovinu. Tek ukoliko je rezultat testa pozitivan onda se preporučuje 14-dnevna izolacija svih kontakata inficiranog deteta i testiranja.

“Relativno niska stopa infekcija kod dece potvrđena je i putem brojnih istraživanja, zbog čega ćemo pojednostaviti procedure, ali i dalje nadgledati decu”, izjavila je Ursula Karnthaler, zamenica šefa kriznog štaba u Beču.

Analize su pokazale da se deca pre zaraze u porodičnim krugovima, nego u školama. Svi zaposleni se i dalje pozivaju na opreznost, s tim da treba imati na umu da kijanje nekoliko puta ili curenje nosa, ne znače automatski da je neko zaražen korona virusom.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Film za decu Grada Beča – o korona virusu

 

Svaki treći učenik u Austriji treba dodatnu pomoć u učenju

Maske nisu obavezne u prodavnicama, ali jesu na pojedinim mestima

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava