Beč: Patrijarh Porfirije stigao u posetu Eparhiji austrijsko-švajcarskoj

08.06.2023

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije boraviće u Austriji nekoliko dana na poziv Njegovog Preosveštenstva Episkopa austrijsko-švajcarskog g. Andreja.

Foto: www.crkva.at

 

Patrijarha Porfirija, u Beču dočekao je Episkop Andrej sa sveštenstvom i brojnim vernicima. Povodom posete Njegove Svetosti služen je svečani čin doksologije u molitvenom prisustvu Preosvećene gospode episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja i hvostanskog Alekseja.

„Od srca vas pozdravljamo u Sabornom hramu Eparhije austrijsko-švajcarske u Beču i bratoljubivo i radosno vas u Hristu grlimo. Dobrodošli među nas sveštenstvo i verni narod”, rekao je u  svom obraćanju Episkop Andrej i  zahvalio se Njegovoj Svetosti na poseti i istakao:  Vama, Vaša Svetosti i vašoj časnoj pratnji zahvaljujemo iz srca na dolasku iz naše voljene otadžbine i na ovoj vašoj zvaničnoj i mirnoj poseti kao uzajamnoj podršci i svezi ljubavi. Dobrodošli među verni srpski narod koji vas sa radošću uporedivom samo sa vaskršnjom i duhovnom radošću srdačno dočekuje i pozdravlja.“

Foto: www.crkva.at

Patrijarh srpski g. Porfirije u svojoj besedi je rekao da Beč nije nepoznat nama pravoslavnim Srbima.

„Naprotiv, grad koji je širio svoje ruke i u svoja nedra vekovima primao naše pretke. A evo hvala Bogu ni vas nije malo ni u carskom gradu Beču ali i u čitavoj Eparhiji austrijsko-švajcarskoj i hvala Bogu pored toga što imate mogućnosti da obezbeđujete sebi spoljašnji život, da imate materijalne uslove, da možete da imate egzistenciju, dao je Bog da u ovom gradu imate i svoju dušu. Dao je Bog molitvama Svetoga Save i svih svetih iz našega roda da imate svoje hramove širom Austrije”.

Foto: www.crkva.at

Posle svečanog čina doksologije u prostorijama Eparhijskog dvora Patrijarh Porfirije sa arhijerejima sastao se sa ambasadorom Republike Srbije u Austriji dr Nebojšom Rodićem i njegovom suprugom.

Foto: www.crkva.at

U subotu 10. juna Patrijarh Porfirije osvetiće spomen kapelu u Mauthauzenu, a zatim u pomenutoj kapeli služiti svetu arhijerejsku Liturgiju sa početkom u 9.30 časova. Potom će biti služen svečani čin doksologije u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Lincu sa početkom u 17 časova.

U nedelju 11. juna, Njegova Svetost služiće svetu arhijerejsku Liturgiju u novom bečkom hramu Akatista Presvete Bogorodice u 9.30 časova.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

 

Izabran novi patrijarh srpski Porfirije

Svečanosti u Beču povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve

Vidovdan: Sudbonosni datum srpskog naroda i njegove istorije

Crkva u Insbruku: Pravoslavni Srbi dobili novi velelepni hram na poklon

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava