Klub mladih umetnika Prosvjeta: Beč u znaku poezije

04.04.2021

Klub mladih umetnika Prosvjete iz Beča uspešno je završio još jedan projekat - virtuelno recitovanje poznatih pesnika na poznatim bečkim atrakcijama.

Klub mladih umetnika Prosvjete iz Beča je tokom proteklih mesec dana ponovo obradovao svoje pratioce na društvenim mrežama, ovoga puta povodom Svetskog dana poezije, koji se obeležavao 21. marta. Oni su najpre na svom Instagram i Facebook profilu delili stihove poznatih pesnika, a zatim je Bečki teatar mladih, najaktivniji deo Kluba, kroz deset kratkih video-klipova prezentovao neke od najlepših dela svetske i domaće poezije.

Dodatnu čar ovom projektu dali su predivni kadrovi mesta sa kojih su se recitatori javljali, poput znamenitosti u centru Beča, Dunavskog ostrva itd.

Stihovi Persi Biš Šelija, Žaka Prevera, Sergeja Jesenjina, Mome Kapora i drugih pesnika u izvedbi talentovanih članova Kluba mladih umetnika Prosvjete privukli su veliku pažnju aktivne onlajn zajednice koja podržava Klub. Sudeći po reakcijama publike, posebno se izdvojila izvedba Bojane Radoman iz Nikšića, koja je ispred dvorca Belvedere izrecitovala pesmu Mike Antića „Opomena“.

„Ovim projektom smo pokazali da, uprkos okolnostima u kojima se nalazimo, uvijek postoji način da se prave vrijednosti njeguju. Upravo su te vrijednosti ono što nas veseli u ovim danima, kad su nažalost mnogi odvojeni od svojih porodica i prijatelja i kada nismo u mogućnosti da se sretamo i jedni druge onako od srca izgrlimo“, kaže Bojana.

Osnivač Kluba, prof. Vesna Špirić, ističe da nije lako dotaći srca publike u virtuelnom svetu jer nedostaje ona razmena energije koja je moguća jedino uživo, na večerima poezije.

„Virtuelni projekti Kluba mladih umetnika su naišli na divne reakcije, ali ono što spremamo nakon pandemije – deseto, jubilarno Veče mladih pisaca, biće kruna svega što smo do sada radili“, optimistično je najavila Vesna, i pozvala ljude da podrže Klub na Instagramu i Fejsbuku.
Ko nije stigao da isprati izvedbe mladih izvođača, može ih pogledati na sledećim stranicama:
https://www.facebook.com/klubmladihumetnika
https://www.instagram.com/klub.mladih.umetnika/

Klub mladih umetnika je osnovan 2017. godine i deo je SKPD Prosvjeta. Pored toga što organizuju pesničke večeri, koje su sada već postale sinonim za kvalitetan kulturni program, oni imaju i dramsku i čitalačku sekciju i broje oko 50 članova.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava