Bečki teatar mladih: Veče poezije posvećeno pesniku Miki Antiću

15.11.2019

Teatar mladih, koji je nedavno oformljen u Beču, održao je uspešno veče poezije posvećeno stihovima besmrtnog pesnika Mike Antića.

„Klub mladih umetnika“ osnovan je  u sklopu SPKD „Prosvjeta-Austrija“ i okuplja mlade kreativne stvaraoce  u različitim oblastima – pisce, slikare i glumce, koji žive, rade i studiraju u Beču. Kroz realizaciju različitih projekata iz oblasti umetnosti i kulture, mladi srpskog porekla u Beču su dobili mogućnost za kreativno stvaralaštvo raznih kulturno-umetničkih pravaca.

Članovi ove veoma aktivne grupe osnovali su i Bečki teatar mladih, a nedavno su organizovali veče poezije posvećeno stihovima besmrtnog pesnika Mike Antića.

Organizatorka prof. Vesna Špirić objašnjava da je ideja za formiranje teatra potekla od ranijih projekata Kluba.

„Nekoliko puta do sada su naši članovi izvodili razne odlomke iz dramskih dela na Večerima mladih pisaca, pa smo došli na ideju da okupimo sve članove koji vole da glume i da oformimo teatar. Najpre smo hteli da se predstavimo recitacijama, i odabrali smo da za početak to bude poezija Mike Antića”, izjavila je prof. Vesna Špirić, koordinator Kluba mladih umetnika Prosvjete.

Mladi glumci Anja Rudić, Dina Stanković, Nikola Prerad, Peđa Vrcelj, Nikola Despotović, Bojana Radoman, Dimitrije Vidaković, Miloš Trifunović i Vesna Špirić su uspeli da publici prenesu vanvremenske emocije i osećanja Mike Antića, što je publika nagradila gromoglasnim aplauzima.

Tokom večeri smenjivale su se pesme „Uspavanka”, „Nepovratna pesma”, „Bosonoga pesma”, „Senka”, „Odluka”, „Čarobna pesma”, „Kroj” i mnoge druge praćene maestralnim improvizacijama na gitari Zorana Dimića.

Po rečima učesnika, nije bilo lako izdvojiti pesme iz piščevog bogatog opusa.

“Svaka Mikina pesma nosi neku univerzalnu poruku, i svaka je na svoj način lepa i posebna. Međutim, nama, kao naratorima njegove poezije, bilo je bitno da osetimo svaku reč, da umemo da doživimo i prenesemo emociju na pravi način, tako da je lični pečat svakako bio presudan pri odabiru“, objašnjava članica Bečkog teatra mladih, Anja Rudić.

„Publika je otišla kući noseći u mislima poruke ljubavi ovog večnog pesnika, jer je ljubav utkana u svaki njegov stih i bila je smisao njegovog postojanja. Trebalo bi da to bude smisao svakome od nas”, dodala je Vesna Špirić.

Predsednik SPKD „Prosvjeta”, prof. Srđan Mijalković je ponosan na svoje mlade umetnike, na njihov trud i motivaciju i način na koji predstavljaju zemlju odakle dolaze.

Facebook stranica „Prosvjetin klub mladih umetnika“

Reči pesnika Mike Antića, pravi su dokaz da su mladi umetnici iz Beča uspeli da nađu ključ i otvore magična vrata poezija koja je čekala da je neko oslobodi…

“Ja sam napisao ove pesme da lakše dišete, da znate da imate negde u svetu jednog istinskog prijatelja koji se brine o vama drukčije nego tata i mama, rodbina ili nastavnici u školi. Jednog prijatelja pesnika, koji je i sam pomalo dečak, sa jednim sedim čuperkom u glavi, ali još uvek plavim u duši.”

“Moje pesme nisu pesme, nego pisma svakom od vas. One nisu u ovim rečima koje čitate, nego u vama, a reči se upotrebljavaju samo kao ključevi, da se otključaju vrata iza kojih neka poezija, već doživljena, već završena, već mnogo puta rečena, čeka zatvorena da je neko oslobodi. – Mika Antić.

Miroslav Mika Antić je poznati srpski pesnik. Rođen je 1932. godine u Mokrinu (Vojvodina). Pisao je pesme za decu i odrasle, a pored pisanja bavio se slikarstvom, filmom i novinarstvom- Bio je i urednik lista Ritam i Zmajevog Nevena. Umro je u Novom Sadu 1986. godine.

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Kulturno i na nivou: Klub mladih umetnika širi ljubav prema poeziji

Škola srpskog jezika u Beču: Zvanični upis đaka i početak nastave

Peter Handke: Austrijski pisac i veliki prijatelj Srbije dobio Nobelovu nagradu

Intresantan izlet: Obilazak glavne zgrade Univerziteta u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava