Pirotehnika u Beču: Zakonske odredbe i predviđene kazne

26.12.2019

Pirotehnika se deli u četiri grupe, a njihova prodaja i korišćenje regulisani su Zakonom i podložni starosnim granicama. U slučaju kršenja propisa sleduju visoke novčane kazne!

Ukoliko već želite da koriste pirotehnička sredstva tokom predstojećih praznika, trebate znati  da je reč o eksplozivnim materijama i da zbog nestručnog rukovanja može doći do ozbiljnih povreda i posledica. Opekotine, teške povrede na telu i očima, tragična su posledica neadekvatne upotrebe pirotehničkih sredstava poput petardi, vatrometa ili raketa.

Poslednjih godina postoje eksplozivne naprave koje su drugačije u odnosu na one koje su se koristile pre 10-15 godina, ali je opasnost od povreda ista. To je situacija da se iz punog zdravlja dobiju povrede koja kasnije mogu da ostave trajne posledice, naročito kod male dece.

 

Zakonske odredbe za “opasne igračke”

Posedovanje, korišćenje i davanje na upotrebu petardi, raketa i sličnih pirotehničkih naprava , koji su posebno omiljeni za Novu godinu, regulisano je Zakonom i na osnovu starosnih  granica ove “opasne igračke” se dele u četiri kategorije: F1, F2, F3, F4.

F1 kategorija: Deca od 12 godina smeju da koriste predmete koji nisu opasni ni bučni, a mogli bi da se upotrebe i u zatvorenim prostorijama. Na tržištu u Austriji to su: Wunderkerzen, Knallbonbons, Knallerbsen, Tischfeuerwerk i slično.

F2 kategorija: Od 16 godina je dozvoljena upotreba predmeta od kojih preti minimalna opasnost za druge, koji ne razvijaju veliku buku i mogu da se koriste napolju u ograničenom prostoru, a to su  na primer: Knallfrösche, Batteriefeuerwerke, “Ladycracker” itd.

F3 kategorija: Tek od 18 godina  i uz potrebno osnovno znanje o pirotehničkim napravama je dozvoljena upotreba srednje opasnih predmeta, čija bučnost ne ugrožava ljudsko zdravlje i koji mogu da se upotrebe na širem otvorenom prostoru,  na primer: Knallkörper, Feuerräder itd. Upotreba Schweizer Kracher-a je od 2016. godine  generalno zakonski zabranjena u Austriji!

F4 kategorija: Ovi predmeti smeju da se upotrebljavaju samo ako osoba starija od 18 godina ima stručno znanje, jer od njih preti velika opasnost, iako buka ne ugrožava ljudsko zdravlje. U takve spadaju:  Feuerwerksbomben, Fächersonnen, Fontänen, Feuertöpfe

Ograničena upotreba, zabrane i kazne

Upotreba predmeta iz kategorije F2 zabranjena je načelno cele godine. Ovu zabranu može privremeno da ukine samo gradonačelnik i to pod vrlo strogim uslovima. Izvan naseljenih mesta osobe starije od 16 godina smeju da aktiviraju pirotehničke naprave u periodu  od 16:00 do 20:00 časova, ali samo ako se u blizni  ne nalaze posebne ustanove:

-unutar i u neposrednoj blizini zdravstvenih ustanova,
-domovi za decu
-domovi za stare i odmor
-crkva i  verski objekti
-domovi za životinje i zoološki vrt

Zabrana upotrebe pirotehnike u blizini ovih ustanova je stalno na snazi, čak i ako se nalaze izvan naseljenih mesta. Upotreba predmeta koji ne prave buku moguća je samo uz dozvolu direktora jedne od ustanova.

Predmeti iz grupe F1 (npr. Wunderkerzen, Knallbonbons, Knallerbsen itd.) i F2 (npr. Knallfrösche itd.) smeju da se koriste i aktiviraju  samo pojedinačno i odvojeno od drugih. Njihova upotreba u blizini benzinskih pumpi i ostalih mesta sa lako zapaljivim materijama je zabranjena.

Zabrana paljenja ne znači, međutim, i zabranu posedovanja. Od prošle godine smeju da se poseduju isključivo pirotehnički predmeti koji imaju oznaku CE. Ona označava da je izvršen postupak provere na osnovu pravila Evropske Unije, odnosno da je proizvod dopušten za sigurnu upotrebu u jednoj od zemalja članica.

Ko ne poštuje zakon očekuje ga kazna do 3.600 evra i do tri nedelje zatvora. Kazna može da bude i do 4.360 evra, ako se Zakon prekrši vrlo grubo, kao na primer u slučaju bacanja opasnih predmeta na sportske terene.

Roditelji moraju znati i to , da u slučaju ako njihovo maleletno dete koristi nedozvoljenu pirotehniku za njihove godine ili se povredi od nj , plaćaju kazne predviđene Zakonom.

Trgovci  koji prekrše Zakon i pirotehnička sredstva prodaju “nedozvoljenim” starosnim grupama, mogu da računaju s kaznom i do 10.000 evra.

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Počinje sprovođenje zakona o zabrani pušenja

Porodiljsko za očeve: „Tatin mesec“ važi od 1. septembra za sve zaposlene očeve

Kurs prve pomoći za vlasnike pasa: Kako pomoći svom psu u kritičnim situacijama

Vozačka dozvola: Sankcionisanje kandidata koji varaju na ispitima

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava