Vozačka dozvola: Sankcionisanje kandidata koji varaju na ispitima

12.07.2019

Jedini preduslov za dobijete vozačku dozvolu u Austriji da dobro pripremiti gradivo za teorijski deo ispita. Ukoliko pokušate da varate na ispitu, slede sankcije.

(c) pixabay

Skupština Austrije izglasala je izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, a za građane je najvažnija izmena u vezi vozačkih dozvola.

Predviđene su nove mere kontrole za auto-škole, kako bi se povećao kvalitet obuke, i to kroz jedinstveni informacioni sistem u koji će se “slivati” svi podaci vezani za osposobljavanje kandidata, ali i  sankcionisanje kandidata koji varaju na teoritskim ispitima za vozačku dozvolu.

Kandidati koji, na primer, varaju na vozačkim ispitima koristeći razna tehnička pomagala, biće kažnjeni tako što neće moći da izlaze na ispite narednih 9 meseci. Problem je i u stranim organizovanim bandama, koje takođe učestvuju i pomažu u varanju na ispitima, i za to potražuju mnogo novca.

Ova novina je uvedena jer nije prihvatljivo da osobe koje su varale na ispitima za vozačku dozvolu, učestvuju u saobraćaju, a nemaju dovoljno znanje o saobraćajnim pravilima.

Novina u zakonu se odnosi i na vozače kamiona i desnog skretanja kamiona težih od 7,5 tona, i to ne samo na raskrsnicama, već i u ostalim područjima i naseljenim mestima, osim ako imaju sistem asistencije  za skretanje. Ukoliko se prekrši ovo pravilo, nadležni organi su ovlašćeni da mogu da kazne vozače kamione ako skrenu desno.

Osim novih regulativa u vezi vozačkih dozvola i desnog skretanja kamiona, na dnevnom redu su bili i predlog stvaranje posebnog područja za vatrogasne brigade sa oznakom “FV”, kao i spajanje firmi za iznajmljivanja automobila (renta car)  i taksi firmi, u jednu poslovnu branšu.

Osim toga, na putevima sa više traka blokada hitne trake je za vozače automobila u svakom slučaju prekršaj, a za vozače motorcikala ovo pravilo važi samo ako oni ometaju spasilačke ekipe i hitna vozila za pomoć.

Dobro je znati!

Nosiocima vozačke dozvole Srbije nije potrebna međunarodna vozačka za upravljanje motornim vozilom prilikom tranzita ili ulaska na teritoriju Republike Austrije. Državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Austriji, mogu da izvrše zamenu srpske vozačke dozvole za vozačku dozvolu Austrije za sve kategorije upravljanja vozilom.

Vozačke dozvole iz država članica Europske unije priznate su Austriji. Putnici iz ostalih zemalja moraju imati međunarodnu vozačku dozvolu ukoliko s njihovom matičnom zemljom nije sklopljen odgovarajući sporazum. Informacije o tome potražite u svom domaćem auto-klubu u zemlji  ili kod austrijskog auto-kluba ÖAMTC. 

Prometna pravila i prometni znakovi u Austriji u načelu odgovaraju onima u ostalim europskim zemljama.

Vlasnici stranih motornih vozila dužni su da na stražnjem delu vozila imaju nalepnicu nacionalne oznake svoje matične države.

Na austrijskim putevima izvan naseljenih mesta vozači su dužni da u automobilu imaju  sigurnosni prsluk i odenuti ga uveku slučaju nesreće ili nezgode pre izlaska na saobraćajnicu. Dakle, reč jje  o dvostrukoj obvezi, koja se u slučaju kršenja može i dvostruko kazniti. U okviru saobraćajnih kontrola austrijski policajac može vam zatražiti da pokažete sigurnosni prsluk.

Vezivanje sigurnosnog pojasa je obavezno u Austriji, a deca mlađa od 14 godina i niža od 150 cm smeju se prevoziti samo u odgovarajućim dečjim sedištima.

Najviši dopušteni nivo alkohola u krvi iznosi 0,5 promila! Utvrdi li se više alkohola u krvi, sledi novčana kazna. Pod određenim okolnostima moguće je i oduzimanje vozačke dozvole.

Za vreme upravljanja vozilom telefoniranje je dopušteno samo uz pomoć handsfree uređaja. Handsfree uređaj mora biti tako montiran da sve funkcije možete birati samo jednom rukom, a da pritom nesmetano upravljate vozilom.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

ÖAMTC aplikacija: Pripreme za vozački ispit na više jezika

Sjajna prilika za posao: Beču nedostaju instruktori vožnje!

Austrija: Pasoš i vozačka dozvola neće poskupeti ali državljanstvo i viza DA

Besplatna aplikacija za polaganje vozačkog ispita pre 18 godina starosti

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava