Beč više nije najbogatiji region Austrije

13.12.2017

Beč je izgubio prvo mesto na listi najbogatijih regiona Austrije na kojem je bio godinama. Zavod za statistiku je uporedio društvene bruto-proizvode različitih regiona Austrije i otkrio koja je najbogatija savezna pokrajina. Ispitivanje se odnosi na 2016. godinu, ali su tek sada objavljeni konačni rezultati.

Važan kriterijum privrednog rasta predstavlja bruto-društveni proizvod regiona kao i količina novca koja  njihovim stanovnicima ostaje za slobodno raspolaganje. Salzburgu je prošle godine pošlo za rukom da sa 48.700 evra bruto društvenog proizvoda Bečpobedi” za  100 evra (48.600). Na poslednjem mestu je Burgenland sa 28.000 evra.

Kada je reč o novcu kojim građani mogu slobodno da raspolažu najbogatiji su stanovnici Vorarlberga (24.200 evra, rast od 4,2 posto). Austrijski prosek je 23.000 (3,9 procenata rasta), dok Bečlijama u novčaniku ostaje 22.300 evra (rast 4,2%). Glavni grad u ovom pogledu deli poslednje mesto sa Koruškom u kojoj se radi o istoj sumi, ali o manjem privrednom rastu. Razlozi su različiti: veliki priliv stanovništva, visoka stopa nezaposlenosti itd.

Sve austrijske pokrajine su 2016. godine zabeležile privredni rast. Najviši je u Salzburgu (2,5 posto), Tirolu i Koruškoj (1,8 odnosno 1,7 odsto). Najgore su prošli Vorarlberg i Burgenlad sa samo 0,3 procenta privrednog rasta. Beč i Donja Austrija su rasli natprosečno (1,6 posto) dok industrijski razvijene pokrajine (Gornja Austrija i Štajerska) beleže rast između 1,3 i 0,9 posto.Privreda Salzburga je posebno visok rast ostvarila u turizmu i ugostiteljstvu (3,7 posto) i u trgovini (3 posto). Slično je bilo i u Tirolu.

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava