Pošta na točkovima: Novi servis sa elektičnim biciklima u Beču

27.07.2019

Austrijska pošta ima novi projekat, koji će biti testiran na ulicama Beča u naredna tri meseca, a to je dostava paketa na električni pogon.

© Österreichische Post AG

Ukoliko na ulicama Beča ugledate pomalo čudno vozilo, nešto između bicikla i mini- kamiončića, nemojte se začuditi. To su zapravo vozila austrijske pošte i novi projekat  dostave paketa na električni pogon.

Naime, u naredna tri meseca u 3. bečkom becirku, posebna električna vozila koja će voziti poštari, testiraju novi projekat i ukoliko koncept bude uspešan, proširiće se na veće gradove širom Austrije.

Cilj je održiva logistika tako da će osim pošte i ostala transportna preduzeća u budućnosti morati da razmišljaju na “zeleni način” tj. da vode računa o tome kako i na koji način sačuvati životnu sredinu od zagađenja.

Sa novim e-vozilima koja se trenutno testiraju, austrijska pošta dopuniće svoju postojeću flotu koja se sastoji od 1.600 električnih vozila.

Isporuka i do 300 paketa dnevno

Središte pilot projekta za isporuku paketa je u Haidingergasse, u 3. bečkom bezirku , Landstraße. Za razliku od uobičajenih, isporučioci biciklističkih paketa više ne voze, kao njihove kolege sa dizelskim vozilima, u logistički centar u Inzersdorfu kako bi skupljali “svoje” pakete i onda ih isporučivali. Paketi su već spakovani i sortirani u velikoj metalnoj kutiji i doneti u 3. becirk. Poštari onda trebaju samo da montiraju kutiju na svoje vozilo i mogu da počnu sa svojom rutom.

Dva nova e-bicikla će zameniti dva mala dizelska kamiona, čime će se smanjiti zagađenje ugljen-monoksidom. U brojkama, planiran dnevni obim isporuke u toku test faze  je oko 300 paketa dnevno.

Projekat će biti evaluiran posle tri meseca  testiranja, pri čemu će se uzeti u obzir brojni kruterijumi:  da li su zaposleni i klijenti zadovoljni, ali i da li je projekat profitabilan.

Krajem godine će se doneti odluka o tome da li će se projekat zaživeti u potpunosti. U ovom slučaju, potencijal projekta nije samo u Beču, već i u svim većim gradovima u Austriji.

Inače u poštama  je od prošle godine uveden novi model slanja pisama i paketa, i to u tri različite brzine,  uz odgovarajuće tarife.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

ÖAMTC majstori na biciklima pomažu vozačima u centru Beču!

E-skuter: Novo „zanimljivo“ prevozno sredstvo u Beču

Friday Nightskating: Noćna parada biciklista u Beču

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava