E-skuter: Novo “zanimljivo” prevozno sredstvo u Beču

20.03.2019

Električni skuteri su definitivno osvojili Beč i njegove stanovnike i postali jedno od najinteresantnijih prevoznih sredstava. Sada tri startapa u Beču nude usluge iznajmljivanja e-skutera: Lime, Bird i Tier Mobility.

Ukoliko ste nedavno prošetali austrijskom prestonicom, sigurno ste u javnom prostoru primetili električne skutere. Sada tri startapa u Beču nude usluge iznajmljivanja e-skutera: Lime, Bird i Tier Mobility.

Kineski Lime je prvi startap koji je na bečke ulice doveo maksimalno dozvoljen broj vozila – čak 1500 električnih skutera. E-skuteri ove firme zabeležili su krajem novembra 2018. godine ukupno 33. 000 vožnji u Beču. Detalje pogledajte na njihovoj internet stranici Lime e-skuter . 

Prvi evropska firma koja je  u Beču počela sa iznajmljivanjem e-skutera je Tier Mobility iz Berlina.

Američki startap i firma za najam e-skutera Bird je u septembru prošle  godine proslavio prvi rođendan i ostvario ukupno 10 miliona vožnji širom sveta.

Iznajmljivanje e-skutera funkcioniše isto kao i kratkotrajan najam vespi ili automobila – takozvani “Free-Floating” – što znači da vozila unutar određenog okruženja mogu da se pozajme i vrate na bilo koje odredište. Startna tarifa na svim vozilima iznosi 1 evro, a zatim se svaki minut plaća 15 centi.

 

Pravilno korišćenje E -skutera

E-skuteri su pravno definisani kao bicikli tako da i za njih važe pravila i propisi kao i za bicikle. Njihova maksimalna snaga ne može biti veća od 600 vati i mogu da se kreću maksimalnom brzinom od 25 km/h. Mogu da koriste sve površine, na kojima mogu da se voze i bicikli, dakle i staze za bicikle. I za njih važi zabrana vožnje trotoarom.

Ako je u jednosmernoj ulici dozvoljena vožnja biciklom u suprotnom smeru, onda to važi i za e-skuter. I prilikom vožnje e-skuterom je zabranjeno telefoniranje mobilnim telefonom, osim ako se koristi poseban uređaj tako da ruke nisu angažovane.

 

Donja starosna granica je 12 godina, mlađa deca mogu da ga voze samo ako imaju vozačku dozvolu za bicikl ili ako su u pratnji osobe starosti najmanje 16 godina. Svi ovi propisi bi trebalo da stupe na snagu 1. juna.

Svaki e-skuter mora biti registrovan i označen. E-skuter se iznajmljuje preko jedne od besplatnih aplikacija.

Svakog jutra od 7 sati ova vozila stoje na raspolaganju građanima. Pogrešno parkirani električni skuteri mogu da se prijave nadležnoj gradskoj službi. Vreme uklanjanja oštećenih ili napuštenih e-skutera je 4 sata radnim danom, a 12 sati nedeljom ili praznikom.

Ukoliko ponuđač nije preuzeo e-skuter u dogovorenom vremenu, on će biti uklonjen o trošku ponuđača uz naplatu administrativne kazne u visini do 700 evra.

Fotografije: Foto 1 – ©Lime  Foto 2 – ©TierMobility

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Strožija pravila za e-skutere u Beču

Biciklom po Beču: Besplatna aplikacija za lakšu vožnju i snalaženje

ÖAMTC majstori na biciklima pomažu vozačima u centru Beču!

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava