Pripejd kartice u Austriji se moraju prijaviti i registrovati do 1. septembra

26.08.2019

Pripejd kartice u Austriji moraju se prijaviti i registrovati do 1. septembra 2019. godine, jer u protivnom korisnici neće moći da dopune svoju karticu.

Od 1. januara 2019. godine kupci novih brojeva i  telefonskih kartica na dopunu mogu kupiti SIM kartice samo uz prikazivanje lične isprave. Korisnici koji su već odavno imali pripejd karticu na dopunu do 1. septembra 2019. godine takođe moraju prijaviti  i registrovati svoj broj, jer u protivnom neće moći da dopune svoju karticu.

Kako registrovati pripejd karticu?

Registracija pripejd kartica moguća je u prodavnici mobilnih telefona ili u filijalama mreže koju koristite (u zavisnosti od provajdera ponekad i u poštama, specijalnim prodavnicama i nekim supermarketima). Potrošači moraju da registruju SIM kartice koje se koriste za telefoniranje, kao i pojedine uređaje kao što su alarmni sistemi itd.

Koji su podaci potrebni?

Korisnici pretplatničkih kartica moraju da daju svom mobilnom operateru ime, zvanje i datum rođenja. U suprotnom od 1. septembra 2019. godine neće im biti omugućeno da dopune pretplatničku karticu. Preostali kredit koji trenutno imaju na karticama i dalje mogu potrošiti anonimno.

Iz Radničke komore preporučuju da se korisnici unapred raspitaju kod svog provajdera koji dokazi su sve potrebni za registraciju.

Napomena: Ponekad je potrebna ne samo lična isprava, već i PUK kod.

Koliko često morate da dopunite kartice?

Po pravilu, pružaoci usluga mobilne telefonije u svojim odredbama predviđaju da potrošači moraju napuniti pripejd kartice najmanje jednom godišnje. Ako to nisu učinili, provajderi mogu zaključati SIM karticu tako da ih potrošači više ne mogu koristiti.

Kada korisnici budu sledeći put napunili svoju pripejd SIM karticu od operatora stići  će im poruka sa pravilima korišćenja izabranog provajdera.

 

Da li registracija košta nešto?

Pažnja, operatori mogu naplaćivati naknade za registraciju. Iako je onlajn registracija obično besplatna, identifikacija u šopovima i prodavnicama se ponekad vrši uz novčanu naknadu. Po pravilu, osoba se identifikuje pokazivanjem lične isprave sa fotografijom  ili onlajn proverom lične isprave (Ausweisprüfung) uz pomoć veb kamere (Photoident-Verfahren).

Pružaoci usluga tj. provajderi su slobodni da koriste i druge metode indetifikacije pri prijavi pripejd SIM kartice.  Informacije u vezi pojedinih operatora  možete pročitati na linku za regelutive  za telekomunikacije. 
Obavezna  registracija pripejd kartica u Austriji  uvedena je kao deo bezbednosnog paketa bivše Savezne vlade za zaštitu od terorizma i kriminala u sklopu Zakona o telekomunikacijama, a tom prilikom Radnička komora se protivila u vidu prigovora, kao osetljive oblasti  u vezi zaštite podataka.

Najbolje je da se što pre registrujete, podsećamo, rok je 1. septembar 2019. godine,  kako biste mogli da dopunite i koristite svoju pripejd karticu kad god vam zatreba, poručuju iz Radničke komore.

Kao što već znate, u Austriji postoji kompanija MTEL koja  ima i pripejd karticu/Wertkarte i idealna je za one koji žele da prate i kontrolišu svoje troškove telefoniranja i po potrebi dopune svoju karticu. 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

MTEL Austria: Zadovoljni korisnici, a među njima i voditelj Pile

Roming: Sporаzum o smаnjenju cene romingа u zemljama Zаpаdnog Bаlkаnа

Magenta je novo ime za kompanije T-Mobile, Telering i UPC

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava