Privatan smeštaj u Beču: Od jula nova pravila za Airbnb i slične platforme

29.04.2024

Novi propisi bečkog zakona o stanovanju predviđaju da je potrebna dozvola za kratkotrajno iznajmljivanje stana na teritoriji celog grada, ukoliko neko planira da ga iznajmljuje na više od 90 dana godišnje.

Privatan smeštaj u Beču-copyright_WH International Services_Regina Hügli

Kako bi se ograničilo komercijalno kratkotrajno iznajmljivanje smeštaja, od jula u Beču važe nova pravila za one koji iznajmljuju smeštaj preko Airbnb i sličnih platformi. Ko želi da iznajmi svoj prostor više od 90 dana godišnje, potrebna mu je dozvola. Međutim, gradskoj stambenoj službi još uvek nije podneto mnogo zahteva. Novi propisi bečkog zakona o stanovanju predviđaju da je potrebna dozvola za kratkotrajno iznajmljivanje stana na teritoriji celog grada, ukoliko neko planira da ga iznajmljuje na više od 90 dana godišnje.

Pre donošenja ovih novih pravila, ograničenja su važila samo za oblasti koje su bile označene kao stambene zone. Sada se ova regulativa primenjuje i na stanove van tih zona. Takođe, onaj ko planira da iznajmi stan na kratko više od 90 dana mora dobiti saglasnost svih vlasnika stanova u objektu.

Prema procenama bečke komunalne policije, postoji između 10.000 i 11.000 stanova koji se iznajmljuju putem platformi za rezervaciju. Do kraja marta je podneto samo 150 zahteva za dozvolu za iznajmljivanje duže od 90 dana.

„Deset do petnaest odsto podnosioca zahteva morali smo da odbijemo, jer nisu imali saglasnosti drugih vlasnika stanova u zgradi“, rekao je šef odeljenja za inspekcijske poslove, Gerhard Čeh.

Rok za prelazni period novog zakona o stambenom redu ističe krajem juna. Tada će se strogo proveravati da li postoji dozvola za iznajmljivanja duže od 90 dana. Kazna za kršenje stambenog reda može iznositi i do 50.000 evra. Gradska uprava je promenu stambenog zakona obrazložila time što želi da spreči da dragoceni stambeni prostor bude trajno povučen s tržišta nekretnina.

 

Beč dobio presudu protiv platforme Airbnb

Grad Beč je u sudskom sporu protiv platforme Airbnb 2021. godine dobio presudu u slučaju davanja u podzakup stanova koji su u vlasništvu grada. Trgovinski sud u Beču je u prvoj instanci doneo odluku da stanovi koji su u vlasništvu grada Beča, ne smeju da se oglašavaju na platformi Airbnb kako bi se davali u podzakup.

Više o ovoj temi pročitajte u tekstu  Grad Beč dobio presudu protiv Airbnb-a

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Subvencija Grada Beča za roletne, tende i ostale štitnike od sunca

 

 

 

Zanimljiv eksperiment: Zamena stana sa drugim Bečlijama na jedan dan

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava