Većina glasala za rad nedeljom u Beču

10.12.2014

Privredna komora Beča (WKW) je objavila rezultate ankete po pitanju rada nedeljom i otvaranju letnjih bašti u zimskom periodu. Anketi se odazvalo 16 odsto bečkih privrednika a njih 72,6 odsto se izjasnilo za rad nedeljom u posebnim turističkim zonama, dok je 80,9 odsto ispitanika podržalo rad letnjih bašti tokom cele godine.

(c) WKW - Walter Ruck- Predsednik Privredne komere Beča

Privredna komora Beča (WKW) je nedavno sprovela anketu kako bi saznala mišljenje bečkih privrednika o tome da li su za rad nedeljom u posebnim turističkim zonama i da li letnje bašte ugostiteljskih objekata mogu da rade tokom čitave godine.

Predsednik WKW-a Walter Ruck je u utorak, 9. decembra, objavio (očekivane) rezultate ankete. Od ukupno 90.000 poštom poslatih upitnika, dobijeno je 14,465 odgovora, što predstavlja odziv od 16 odsto. Rad nedeljom u turističkim zonama podržalo je 72,6 odsto ispitanika, dok je 80,9 odsto ispitanika podržalo rad letnjih bašti tokom cele godine.

Osim rada nedeljom, anketa je takođe sadržavala pitanje da li privrednici podržavaju rad ugostiteljskih bašti tokom cele godine, na šta je 80,9 odsto njih dalo pozitivan odgovor. Ova tema je manje “konfliktna” od rada nedeljom, a vice-gradonačelnica grada Beča, Maria Vassilakou, dala je predlog da lokalima bude dozvoljeno 3 do 5 stolova, koji bi se noću uklanjali iz bašti.

“Putokaz za politiku”

Predsednik Privredne komore Austrije (WKÖ) Christoph Leitl ocenio je rezultate ankete kao “putokaz za politiku”. “Rezultat ankete, koju je u interesu bečke privrede pokrenuo predsednik WKW Walter Ruck, nedvosmislen je i šalje jasan signal”, zaključio je Leitl.

Gradonačelnik Beča Michael Häupl je izjavio da je rezultate ankete “primio k znanju” i najavio diskusiju sa socijalnim partnerima. Najveći profiteri od eventualnog rada nedeljom su svako privrednici , s obzirom na procenu s da bi njihovi prihodi porasli za 140 miliona evra godišnje.

Protiv rada nedeljom izjašnjavaju se predstavnici radnika, kao što su Radnička komora (AK) i sindikati. Savez sindikata Austrije (ÖGB) je sproveo sopstvenu “kontra-anketu” na kojoj se 94,5 zaposlenih, u prodavnicama u 1. bečkom okrugu i Mariahilfer Straße, izjasnilo protiv rada nedeljom.

Odluku o radu nedeljom, kao i određivanje turističkih zona, doneće zajedno gradske vlasti, privrednici i radnici. Naravno, uz velike kompromise, jer su želje za rad nedeljom, različite.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Nagrada raznolikosti 2014

Srpski izlagači na “Sajmu stanovanja i enterijera” u Beču

„Zanatska ofanziva“: Izučiti zanat u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava