Provale i krađe u Beču sve češće: Kako i na koji način se zaštiti?

01.02.2019

Provale i krađe u Beču su češće zimi jer su dani kraći i mrak nastupa ranije nego u letnjim mesecima. Postoje brojni načini koji vas mogu uspešno zaštiti od provalnika.

(c) pixabay

U jesen i zimu dani su kraći, ranije se smrkava, a tada se beleži i veći broj kriminalnih radnja kao što su provale i krađe. Bečka policija objavljuje na svojoj fejsbuk stranici koji su to delovi Beča i kojima je potreban poseban oprez u predvečernjim satima. Kako bi vaša kuća ili stan bili što manje u opasnosti, donosimo vam savete koje svako može iskoristiti i primeniti.

– Dobre komšije i uzajamna pomoć su jako važni. To će odvratiti provalnike.

– Izbegavajte znakove da niste u stanu, praznite redovno poštanske sandučiće ili zamolite komšije da to urade za vas.

– Uvek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Setite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata.

– Navucite zavese kako bi onemogućili nesmetan pogled u stan ili kuću.

 

Ako ćete duže odsustvovati iz stana, pobrinite se da:

– Ne držite novac i dragocenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju da onde treba tražiti.

– Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cveće i sličnim mestima već ga ostavite osobi od poverenja koja će biti u mogućnosti da ga češće obiđe.

– Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od poverenja.

– Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili na društvenim mrežama. Nemojte razglasiti „na sva zvona“ da ste upravo dobili platu, kupili nove uređaje za domaćinstvo ili uštedeli veću svotu novca.

– Ne zaboravite uključiti alarm ako ga posedujete.

 

Ukoliko Vasd provalnici iznenade…

 

Ostavite utisak da niste sami (pozovite nekoga po imenu), upalite svetlo, zapamtite što više detalja o provalniku, izbegavajte konfrontaciju i omogućite mu da pobegne.

Pozovite policiju na broj 133 i postupite po njihovim instrukcijama. Izađite iz stana ili kuće i na ulici sačekajte dolazak policije.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Praktični saveti: Kako se zaštiti i napraviti plan u slučaju porodičnog nasilja

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava