Škole u Beču u kojima se pije voda umesto zaslađenih napitaka

21.09.2020

Škole u Beču u kojima se pije voda je inicijativa Grada Beča koja se pokazala toliko uspešnom da je proširena na sve austrijske pokrajine.

Foto © Luann Hunt

Grad Beč je pre pet godina započeo program „Pijemo vodu u školama“ koji sprovodi u saradnji sa gradskim i državnim zdravstvenim institucijama. Cilj projekta da se motiviše 50 odsto javnih osnovnih škola da postanu „škole u kojima se pije voda“ je odavno ostvaren. Tri četvrtine svih osnovnih škola uzrasta od prvog do četvrtog razreda i 50 odsto škola uzrasta od petog do osmog razreda spadaju u škole u kojima se deci ne nude zaslađeni napici, nego se ona podstiču da piju vodu iz česme.

Ova prvobitno bečka inicijativa se pokazala toliko uspešnom da je proširena na sve austrijske pokrajine, a na evropskom nivou važi za primer „najbolje prakse“ u oblasti promocije zdravlja. Voda iz česme povoljno utiče na koncentraciju kod dece, zdrava je za razliku od zaslađenih napitaka i doprinosi smanjenju jednokratnog plastičnog otpada.

Povratne informacije roditelja čija deca posećuju „škole u kojima se pije voda“ su pozitivne, jer su deca stekla naviku da piju vodu u školi i kod kuće. Kako bi se olakšalo konzumiranje vode u školi, Magistratsko odeljenje „Bečke vode“ ove godine poklanja 19.000 flaša za piće đacima prvacima.

„Bečke vode“ snabdevaju grad Beč izvorskom vodom za piće koja potiče iz Alpa u Donjoj Austriji i Štajerskoj.

 

BIO užina i ručak

Grad Beč je još 2001. godine pokrenuo inicijativu uvođenja ekološki uzgojene BIO hrane u bečke obrazovne ustanove. Procenat ekoloških namirnica se u bečkim vrtićima i školama od tada znatno povećao. Danas, na primer, udeo bio-mlečnih proizvoda je čak 90 odsto, a ostalih namirnica do 50 odsto.

Najmlađe Bečlije u vrtićima svakodnevno konzumiraju 27.000 dnevnih menija nastalih po biološkim standardima.

Bečke škole su 2015. godine uvele i program besplatne BIO užine“Frucht macht Schule”, i  jednom nedeljno dobijaju dostavu bio voća i povrća koje se deci svakodnevno deli za užinu.

Cilj projekta je da najmlađim Bečlijama što više približiti važnost zdrave hrane i to regionalnog porekla i pobuditi zadovoljstvo prilikom konzumiranja voća i povrća, i to tu starosnoj dobi u kojoj se prehrambene navike još uvek mogu lako oblikovati.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava