Ne ostavljajte psa u autu po vrućini, sledi kazna

30. jula 2020 u 10:24

Opasnost za pse u autu je jednako velika kao i svake godine, a vlasnici koji izlože životinju takvoj situaciji mogu platiti kaznu za svoje neodgovorno ponašanje.

(c) pixabay

Dok mnogi ljudi uživaju u letnjim temperaturama, za njihove ljubimce takve vrućine lako mogu predstavljati opasnost po život. Svake godine mnogi psi uginu u vozilima, jer ih njihovi vlasnici na trenutak ostave u automobilu.

“Iako velike vrućine ove godine još nisu počele, opasnost za pse u autu je jednako velika kao i svake godine”, upozorava Kancelarija ombudsmana za zaštitu životinja u Beču i naglašava da već na temperaturi od 20 stepeni, automobil može postati smrtonosna zamka za pse.

“Automobil parkiran na 24 stepeni na suncu može dostići unutrašnju temperaturu od 48 stepeni u roku od 20 minuta. To vrlo brzo može ugroziti psa”, kaže Eva Persy, šefica Kancelarije ombudsmena za zaštitu životinja u Beču.

Rezultati brojnih ispitivanja pokazuju da se oko polovine svih životinja s toplotnim udarom ne može spasiti usprkos intenzivnoj veterinarskoj nezi. Takođe, smrt od toplotnog udara može nastupiti i do 48 sati posle pregrejavanja psa u automobilu.

Čak i ako se pas može osloboditi iz pregrejanog automobila, nema garancije da će zapravo preživeti. Posle oslobađanja, neophodno je odmah poduzeti mere prve pomoći. Potrebno je psa staviti u hladovinu i rashladiti ga mlakom vodom. Hladna voda dodatno opterećuje cirkulaciju.

Osobe koje u Beču izlože životinju takvoj situaciji mogu biti odgovorne za svoje ponašanje u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja , i to novčanom kaznom do 3.750 eura (u slučaju ponavljanja do 7.500 eura).

Kurs prve pomoći za vlasnike pasa

Mnogi vlasnici pasa nisu potpuno sigurni šta treba raditi ako se njihovom ljubimcu nešto zaglavilo u grlu ili ako je pojeo mamac s otrovom ili bilo koja druga situacija kada je životinji ugrožen život. Povodom brojnih situacija u kojima se ponekad nađu vlasnici pasa i sami kućni ljubimci, u Beču postoji Kurs prve pomoći, koji nudi organizacija Johanniter.

Da biste svom kućnom ljubimcu brzo i profesionalno ukazali pomoć kad zatreba, Johanniter nudi kurs „Prva pomoć kod pasa“ (Erste Hilfe am Hund), koji se odvija u saradnji sa bečkim veterinarima.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Kurs prve pomoći za vlasnike pasa: Kako pomoći svom psu u kritičnim situacijama

 

Trčanje je u trendu: Beč je najbolji austrijski grad za trčanje

Telefonska govornica u Beču koja može da spasi život

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava