Vrtići u Beču: Pet godina od uvođenja besplatnog vrtića

16.10.2014

Vrtići u Beču i Grad Beč slave mali jubilej, a to je pet godina od uvođenja besplatanog vrtića za decu do 6 godina.

(c) Stadt Wien: Bürgermeister Michael Häupl, Kindergartenleiterin der Lustkandlgasse Monika Lamm und Bildungsstadtrat Christian Oxonitsch freuen sich über 5 Jahre Gratiskindergarten in Wien

 
Besplatan vrtić, Grad Beč je uveo pre 5 godina (2009) i od tada je stvoreno oko čak 16.800 novih mesta, a budžet za ove potrebe je uvećan za 260 miliona i sada iznosi oko 700 miliona evra.

“Uvođenje besplatnih vrtića u Beču je bila prekretnica za bečke porodice. Roditelji se i dalje mogu pouzdati u ovu ponudu” – izjavio je gradonačelnik Beča, Michael Häupl, povodom petogodišnjeg jubileja.

Cilj čitave inicijative je da se roditeljima omogući da rade, znajući da su njihova deca na pravi način zbrinuta.

“Samo Beč nudi besplatna mesta u obdaništima za decu od 0 do 6 godina. I samo u Beču svako dete od 3 do 6 godina može da dobije mesto u obdaništu u vreme kad to odgovara rodteljima”, rekao je bečki ministar za obrazovanje Christian Oxonitsch.

Procenjuje se da roditelji u Beču, zbog ove ponude, uštede do 3.000 evra po jednom mestu u vrtiću.

Kvalitet obdaništa se konstantno poboljšava

Grad Beč se ne fokusira samo na povećanje broja mesta u vrtićima, već i na kvalitet usluga u predškolskim ustanovama. Rast broja mesta znači i veću potrebu za vaspitnim kadrom, s obzirom da je od 2009. godine, zaposleno čak 1.718 novih vaspitača. Osim toga, Beč je jedini u Austriji koji ima posebnu instituciju za obučavanje pedagoga za decu.

Osim standardnih sadržaja, bečki vrtići nude i jezičku pomoć deci sa slabijim znanjem nemačkog jezika, kako bi i ona imala što manje problema kada krenu u školu. Za ovaj projekat, Grad Beč izdvaja oko 1,22 miliona evra godišnje.

Kvalitet zagarantovan, roditelji zadovoljni

O kvalitetu svih vrtića u Beču se brine “Služba za mlade i porodicu” (MAG ELF). Ova služba redovno kontroliše sva obdaništa, bez obzira da li su finansirana od strane grada Beča ili ne. U toku 2013. godine obavljeno je ukupno 1.854 kontrola, a do kraja juna ove godine 967 kontrola.

Kvalitet bečkih vrtića se najbolje vidi u pozitivnom mišljenju roditelja. Prema jednoj anketi koja je sprovedena početkom 2014. godine, 73% roditelja su veoma pozitivno ocenili projekat “besplatnog vrtića u Beču”. Takođe, čak 78 odsto  roditelja se izjasnilo da besplatan vrtić i uvođenje obaveznog vrtića za decu od 5 do 6 godina starosti,  ima pozitivno dejstvo na društo u celini.

“Ovi rezultati pokazuju da smo na pravom putu sa našom vaspitnom i obrazovnom ponudom. Naravno da ćemo nastaviti sa radom na na još  većoj ponudi mesta u obdaništima i boljem kvalitetu usluga”,  izjavili su Häupl i Oxonitsch.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava