Beč: Besplatna pomoć u učenju – “Förderung 2.0“

07.02.2020

Pomoć u učenju za decu od 10 do 14 godina starosti je već nekoliko godina glavno težište podrške Grada Beča i sprovodi se u vidu besplatnih dopuskih časova pod nazivom “Förderung 2.0“.

(c) pixabay

Besplatna dopunska nastava u bečkim školama pod nazivom „Förderung 2.0“ uvedena je 2014/15. godine , i odnosi se na učenike u Novim srednjim školama (Neuen Mittelschulen -NMS)  i nižim razredima gimnazije (Gymnasien-Unterstufe).
Razlog za uvođenje ovog projekta je da sve više roditelja ne može da finansira svojoj deci dodatne privatne časove učenja. Ova obrazovna inicijativa Grada Beča uštedi svakoj porodici oko 600 evra godišnj,e a đaci imaju manje poteškoća u učenju.

Förderung 2.0 ima fokus na predmete nemačkog jezika, matematike i engleskog jezika.

“Uz besplatnu pomoć u učenju otvaramo svoj bečkoj deci veće obrazovne mogućnosti, posebno deci čiji roditelji ne mogu da im pomognu kod kuće. Projekat  “Förderung 2.0“ nudi  kvalitetnu ponudu dodatne podrške u učenju”, rekao je bečki savetnik za obrazovanje Jurgen Czernohorszki.

U okviru projekta previđena su dva dodatna časa nedeljno za svakog učenika, a dopunski časovi će se sprovoditi u manjim grupama od oko 10 učesnika. Takođe se na časovima mogu dobiti uputstva i materijali za učenje, kao i za pisanje domaćih zadataka ili pismenih zadataka.

Ovo organizovano učenje sprovodi se u brojnim bečkim školama ili u kooperaciji sa VHS Volkshochschule  u slobodnom prevodu – narodnim školama. Ovo dopunsko učenje se sprovodi od ponedeljka 10. februara 2020. godine do kraja maja , u periodu od  od ponedeljka do četvrtka od 14:30 do 17:30  časova.

Registraciju za časove podrške vrše roditelji ili zakonski staratelji na zvaničnoj stranici VHS škola – dopunski časovi ili lično na svakoj lokaciji VHS-a.

“Förderung 2.0“ je velika šansa da se učenje bolje savlada i utiče na poboljšanje kvalitetaobrazovanja u celini . Dodatni cilj i strategija Grada Beča u poslednjih desetak godina je i višejezičnost što znači da  svako bečko dete treba da govori najmanje dva jezika.

Bečke škole su spremno dočekale oko 240.000 đaka u novoj školskoj godini 2019/20, a gradska vlast u Beču uložila je više miliona evra u brojne projekte.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Ekonomska škola u Beču koja nudi bosanski, hrvatski i srpski kao drugi strani jezik

Školska godina donosi i nove propise za đake i roditelje

Besplatno pravno savetovalište u Beču za omladinu od 13 do 26 godina

Škole i vrtići u Beču: Izgradnja devet novih obrazovnih kampusa

Škole u Beču: Novi projekat pod nazivom „Respekt: Zajedno jači“ 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava