Auto sedište za decu: Samo 4 od 18 automobila imaju mesta za više sedišta

24.09.2019

Auto sedište za decu je jedna od najvažnijih stvari koje roditelji kupuju za svoje dete. Od porodilišta pa sve dok ne poraste dete, auto sedište za vašeg mališana biće nezaobilazni deo svake vožnje.

© ÖAMTC

U većini automobila pored vozača koji upravlja automobilom bez problema se smeštaju još četiri odrasle osobe. Međutim, ako se autom prevozi više od dvoje dece u pravilno postavljenim i obezbeđenim dečjim sedištima na zadnjim sedištima, to može biti problem.

Austrijski automotoklub ÖAMTC  je ispitao porodična vozila i mogućnosti pravilnog smeštanja i korišćenja auto sedišta za decu.

Ove godine je u fokusu testa bila mogućnost montaže više sedišta za zadnjem sedištu, a rezultati su pokazali koji to automobili imaju dovoljno prostora.

„Ove godine smo ispitali montažu dečijih auto sedišta u 18 automobila i to sedišta za novorođenčad, dečja sedišta sa treger pojasevima, kao i sedišta tj. podizač bez naslona za veću decu“, objašnjava ÖAMTC tehničar Steffan Kerbl.

Rezultati testiranja su pokazala da čak i veća vozila, za koje na prvi pogled očekujete da ima dovoljno mesta, zapravo nemaju mogućnost postavljanja više dečijih sedišta. Samo četiri  od 18 automobila su imala mesta za postavljanje tri dečja sedišta na zadnjim sedištima.

Najbolju mogućnost i dovoljno prostora za smeštanje više dece ima prostrani Citroen Berlingo, sa kliznim vratima, Opel Combo i Peugeot Rifter. Iza njih se nalazi  Citroen C5 Aircross.

Preostali automobili koji su učestvovali u ÖAMTC testu nisu dovoljno prostrani za postavljanje dečijeg sedišta na srednjem sedištu pozadi ili imaju mesta samo za određene grupe dečijih sedišta.

Kakva je situacija sa mestom za sedišta kod Audija, Forda, Mercedesa i ostalih marki automobila pogledajte na zvaničnoj stranici ÖAMTC-Klub – Test -Auto sedišta za decu.

Test auto sedišta brojnih proizvođača

ÖAMTC-Klub, austrijski automotoklub, u saradnji sa svojim partnerima svake godine sprovodi test sigurnosti auto sedišta za decu.

ÖAMTC je ove godine u aprilu  testirao ukupno 24  sedišta za decu i to u tri glavne kategorije: bezbednost, upotreba i ergonomija, kao i ispitivanje izdržljivosti materijala. Većina njih dobilo je ocenu „dobro“, a pobednik je dobio ocenu “vrlo dobro”. To je model sedišta  Maxi-Cosi Jade + 3way fix, koji je u svim kategorijama dobio uverljive rezultate.

Malo lošiju ocenu tj. „zadovoljavajući“ dobio je model Titan Pro, a „nedovoljno“ je dobio  TobiFik.

Drugi model koji je dobio „nedovoljno“ u  testu je auto sedište Babyschale Chicco i-Size Bebecare + i-Size Base. ÖAMTC je odmah obavestio proizvođača o plastičnoj stezaljci koja se slomila tokom testa sudara, nakon čega je proizvod povučen  sa tržišta i zamenjen revidiranom verzijom.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Nova vinjeta za autoputeve u Austriji je nebo plave boje i skuplja

Vozači oprez: Kazna za nepravilno pakovanje u automobilu

Srbija: Otvаrаnje аuto-putа “Miloš Veliki”

Vozačka dozvola: Sankcionisanje kandidata koji varaju na ispitima

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava