„Taxi Sharing“: Aplikacija za zajedničko korišćenje taksija u Beču

16.05.2015

Bečki taksi 40100 napokon će uskoro ponuditi mogućnost da više lica zajednički koriste isti taksi, tzv. „Taxi Sharing“. Iako je ovaj projekat trebao da zaživi još pre pet meseci, Bečlije još nemaju tu mogućnost. Šta je zapravo „Taxi Sharing“?

Postojeća aplikacija bečkog taksija 40100 za poručivanje vozila treba da dobije jednu novu funkciju zahvaljujući kojoj potencijalni korisnici taksija mogu da se udruže i zajednički koriste taksi na određenoj relaciji. Cilj ove servisne aplikacije je da se smanji zagađivanje okoline i smanji cena vožnje za svakog pojedinca u grupi. Probni period će napokon početi u prvoj polovini 2016, a posle toga i redovna upotreba, bar se tako nadaju iz uprave bečki taksija 40100.
Ova funkcija je moguća zahvaljujući specijalnom kompjuterskom programu za posredovanje. Putnici, koji su spremni da taksi dele za drugim osobama, mogu tu svoju spremnost da saopšte već prilikom naručivanja taksija. Aplikacija povezuje tog putnika sa drugim putnicima koji su izrazili spremnost za vožnju sa drugim licima u istom taksiju na približno istoj relaciji. Automatski se izračuna koliko će svaki putnik platiti za zajedničku vožnju taksijem.

Prednosti i nedostaci zajedničkog korišćenja taksija

Zajedničko korišćenje taksija ima i svoje mane. Može da prođe više vremena nego inače dok se ne oformi grupa za zajedničku vožnju, a često se do cilja ne putuje baš najkraćim putem, ako je potrebno da se pre toga drugi saputnici razvezu do njihovih kuća. Zato je ova ponuda posebno interesantna za duže destinacije. U tim slučajevima pet minuta više ili manje ne znači baš mnogo.
Računa se da bi kod dužih vožnji ušteda u ceni mogla da iznosi i do dve trećine od redovne tarife, dok bi u manje povoljnim slučajevima ta ušteda iznosila oko 20 do čak 50 procenata.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava