Oprez: Porast trovanja ugljen-monoksidom u vrelim danima

01.07.2019

Trovanja ugljen-monoksid se manifestuju u vidu glavobolje, mučnine, slabosti i vrtoglavice, bolova u grudima i zbunjenosti.

Na visokim temperaturama, izduvni gasovi iz gasnog kotla tj. terme ponekad ne mogu pravilno da odu u dimnjak već se vraćaju  u stan.

Ugljen-monoksid koji se nalazi u izduvnim gasovima je bezbojan i bez mirisa i može biti fatalan.

Ono što je još zabrinjavajuće, ventilatori i mobilni klima uređaji dodatno uvlače vazduh i to stvara negativni pritisak koji usisava toksični ugljen-monoksid iz kamina u stan.

“Ove godine je nekoliko ozbiljnih nesreća izazvano trovanjem CO gasovima. Za mene je vrlo važno, da se Bečlije mogu osećati sigurno u svom domu”, kaže Kathrin Gaal, bečka ministarka  za stambena pitanja.

“Pomoć stanarima (MieterHilfe) takođe pruža kompetentne i besplatne informacije o važnim sigurnosnim pitanjima vezanim za bezbedno stanovanje”, preporučuje Gaal.

Ukoliko je neko podlegao trovanju ugljen-monoksidom prvi simptomi se manifestuju u vidu glavobolje, mučnine, slabosti i vrtoglavice, bolova u grudima i zbunjenosti.

U tom slučaju, odmah treba napustiti stan pacijenta treba izneti na čist vazduh, uz apsolutno mirovanje i pozovati hitnu pomoć na broj 144.

Preporuke MieterHilfe

MieterHilfe je protiv mobilnih klima uređaja i preporučuje fiksne klima jedinice. Njih treba da odobri stanodavac, a instalaciju bi trebalo da urade profesionalci.

Pored godišnjeg održavanja gasnog kotla (terme), redovno treba proveravati i takozvanu vazdušnu mrežu. Na taj način se obezbeđuje neophodno snabdevanje kiseonikom, čak i u nepovoljnim vremenskim uslovima.

Detaljnije informacije pročitajte na MieterHilfe. 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Hauzmajstor u Beču: Povratak „starih dobrih hauzmajstora“

Beč: Do 2020. godine biće izgrađeno 4.000 opštinskih stanova

Uskoro u Beču: Bez imena i prezimena na zvonu za interfon

Vlasnik stana plaća popravku terme, a stanar održavanje

Mobilpass i zamena starih bojlera/termi u bečkim domaćinstvima

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava