Otvorena obnovljena tvrđava Fetislam u Kladovu

27.04.2023

Tvrđava Fetislam, jedinstveni kulturno-istoriski kompleks, uporište je za razvoj turizma ne samo u opštini Kladovo već i u Donjem Podunavlju. 

U Kladovu je svečano otvorena obnovljena tvrđava Fetislam iz 16. veka i Letnja pozornica. Rekonstrukciju, koja je trajala tri godine, finansirale su EU i  Vlada Srbije, a svečanom otvaranju su prisustvovali najviši zvaničnici Srbije i šef delegacije EU u Srbiji. Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da tvrđava izgleda veličanstveno i zahvalio evropskim partnerima na ogromnom novcu koji su uložili.

Predsednik Vučić je rekao da tvrđava Fetislam nikada od 1867. godine, kada je prešla iz turskih u naše ruke, nije ovako lepo izgledala, kao ni Kladovo.

“Hvala evropskim partnerima na ogromnom novac koji su ovde uložili, ne samo u Fetislam već i u infrastrukturu u tom kraju, Golubačku tvrđavu i pomoć lokalnom biznisu, da mogu da naprave turističke kapacitete i privlače turiste kako iz Srbije tako i iz Evrope. Veliko hvala svim evropskim poreskim obveznicima na novcu koji su dali za Kladovo”, poručio je Vučić.

Predsednik Vučić je istakao  da će država uraditi u Kladovu i zdravstveni centar, kao i brzu saobraćajnicu do Golupca koja će preko Donjeg Milanovca do Brze Palanke, pa severno za Kladovo i južno za Negotin, povezati čitav kraj sa Beogradom i ostatkom Srbije.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)


„Tvrđava Fetislam je po mnogo čemu specifična, godinama je urušavana, osvajana, ali su nam Turci i naš narod ostavili zaista vrednu kolekciju sa kojom možemo da radimo, a na nama je da to čuvamo“, izjavila  je RTS za Aleksandra Vasiljević, VD direktor TO Kladovo.

Tvrđavu Fetislam podigli su Turci Osmanlije na obali Dunava, pored današnjeg Kladova, po zapovesti Sulejmana Veličanstvenog i nazvali je Fetislam (Fethi islam) ili „pobeda islama“. Zvali su je još „Bedem vere“ i „Kapija mira“.

Najstariji opis tvrđave Fetislam, vojnog turskog utvrđenja,  dao je turski putopisac Evlija Čelebija. Mali grad sa dvostrukim zidovima građen je 1524. godine, u obliku četvorougaonika sa dvanaest kula da bi docnije sagradili i Veliki grad, sveukupno na 16 hektara.

Obnovljene su ulazne kapije, lagumi, letnja pozornica, kompletni bedemi. Sagrađen je i moderan posetilački centar koji povezuje Mali i Veliki grad, a čuvaće vredne eksponate i izložbe dostupne posetiocima. Turizam u opštini Kladovo obnavljanjem tvrđave Fetislam dobija veliko pojačanje.

„Ja zaista mislim da neće da neće samo turizam u opštini Kladovo unaprediti, nego će to unaprediti turizam u celoj istočnoj Srbiji. Za Kladovo je zaista bitno što smo obnovili tvrđavu, zahvaljujući EU i Vladi republike Srbije“, navodi predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić.

U opštini Kladovo broj noćenja se utrostručio u poslednjih pet godina. Najverniji svakodnevno su posetioci iz Turnu Severina i Krajove iz susedne Rumunije.

Ono što je karakteristično za letnju pozornicu na tvrđavi Fetislam je činjenica da svi programi i koncerti koji se ovde budu održavali, podjednako dobro čuće se čak preko Dunava u susednoj Rumuniji.

Golubačka i Ramska tvrđava, Lepenski Vir, tvrđava Fetislam, Rajačke pivnice i Feliks Romuliana, pojaviće se kao paket turističke ponude istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Klаdоvskа srеdnjоvеkоvnа tvrđаvа Fеtislаm

Srednjevekovna tvrđava Fetislam je sagrađena na temeljima rimskog utvrđenja Zanes. Današnji oblik je dobila 1524. godine, kada je Mahmud II vršio pripreme za osvajanje Evrope. Оvа srednjovekovna tvrđava, ukupne površine oko 18 ha, nalazi se na samoj obali Dunava, na ulasku u grad Kladovo, iz zapadnog pravca. Čine je dve fortifikacione celine, Veliko i Malo utvrđenje – Kastel, koji je inkorporiran u veću, mlađu tvrđavu.

Fetislam nije jedina srednjovekovna tvrđava na Dunavu u ovom delu Srbije. Na samo nekoliko kilometara od Fetislama nalazi se tvrđava Diana, stari utvrđeni grad na obali Dunava. Nalazi se u selu Karataš, ispod same hidroelektrane Đerdap I. Danas ima ostataka utvrđenja, a unutar samog lokaliteta se sprovode arheološka istraživanja.

Tu su još i Ramska tvrđava, u selu Ram kod Velikog Gradišta, koja je prošlog leta posle rekonstrukcije otvorena za posetioce, kao i Golubačka tvrđava kod Golubca koja je takođe dobija svoj novi sjaj. 

Među najznačajnijim projektima u Srbiji u čijem obnavljanju i renoviranju je učestvovala Evropska unija su Subotička sinagoga, Pirotska tvrđava, Tvrđava u Baču, Golubačka tvrđava, crkveni kompleks u Jablanici.

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Kladovo: Srpskom gradu dodeljen status “Biser-Dunava”

Vučić u Kladovu: Dolaze nove investicije na istok Srbije

Dijaspora oduševljena manifestacijom Vojvodina u Beču i tamburašima

Zanimljiva Srbija: Dinosaurusi u Kruševcu i Avanura park na Jastrepcu

Kulturno nasleđe Srbije na platformi Google Arts and Culture

Golubačka tvrđava posle petogodišnje rekonstrukcije otvorena za posetioce

Srbija podnela zahtev za nominaciju šljivovice na Uneskovu listu

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava