Ekonomska škola u Beču koja nudi bosanski, hrvatski i srpski kao drugi strani jezik

29.03.2019

Škola u Beču (Schulen der BFI) u petom bečkom bezirku je jedina ekonomska škola u Beču koja nudi bosanski, hrvatski i srpski kao drugi strani jezik.

(c) Fb HAK / HAS / AUL - Schulen des BFI Wien

Bečki Institut za stručno usavršavanja (Schulen der BFI) je škola u Beču i obrazovna institucija koja nudi brojne mogućnosti školovanja, doškolovavanja i usavršavanja kako za zaposlene, tako i za one koji traže posao. Osim brojnih kurseva i seminara u okviru BFI radi i više škola ekonomskog smera za mlade, ali i sa posebnim ponudama za odrasla lica

Jedna od takvih škola je i Ekonomska škola koja se nalazi u petom becirku. Škola ima veliku ponudu smerova: Handelsakademie, Handelsschule, Aufbaulehrgang, školu za informativnu tehnologiju ( IT), večernju školu i Wirtschaftskolleg.

Ova škola u Beču ima oko 50% učenika koji su  poreklom sa prostora bivše Jugoslavije. U petogodišnjoj formi (Handelsakademie) učenici mogu izabrati pored engleskog i  francuski i italijanski, a od školske 2011/2012. godine  i bosanski, hrvatski, ili srpski (BKS) kao drugi strani jezik iz kojeg učenici mogu i maturirati. BKS mogu izabrati kako oni učenici kojima je BKS maternji jezik, tako i oni koji žele da ga nauče.

Sa tom ponudom ova  škola u Beču reaguje na potrebe učenika i njihovih roditelja kao i na tržište rada i potrebe u privredi, jer je sve više firmi koje imaju kontakte u državama bivše Jugoslavije, ili čak imaju svoja predstavništva, pa čak i isturena odeljenja svojih firmi u tim zemljama, tako da su im potrebni školovani kadrovi iz oblasti ekonomije sa znanjem jezika u regionima u kojim imaju poslovne aktivnosti.

Ovo je, inače,  jedina ekonomska škola u Beču koja nudi BKS (bosanski, hrvatski i srpski) kao drugi strani jezik. Svi zainteresovani mogu se raspitati u sekretarijatu škole na adresi Margaretenstraße 65, 1050 Wien.

 

Beč je višejezičan

Centralna tema u budućnosti, u Beču, biće upravo maternji jezici doseljenika jer se zahvaljujući njima u Beču govori više od 250 jezika. Bolje pozicioniranje maternjih jezika doseljenika je veliki potencijal, kao i da će bolje korišćenje višejezičnosti doneti velike prednosti Beču, kao mestu socijalnog života, boravka i ekonomskog centra.

Poboljšati imidž i korišćenje prvenstveno srpskog, bosanskog, hrvatskog i turskog jezika, u Beču, je značajnije, na primer, od francuskog jezika, ukoliko se uzme u obzir da Francuza u Beču ima u malom broju u odnosu na druge doseljenike. Za postizanje ovih ciljeva potrebna je reforma u školstvu, poslovnom sektoru i medijima. Više na ovu temu pročitajte u našem tekstu BKS- Bosanski, hrvatski i srpski u austrijskim školama

Pre nekoliko godina u emisiji “Dijaspora uživo” prikazana je i reportaža o ovoj školi u Beču.

POGLEDAJTE VIDEO 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Ekonomska škola u Beču koja nudi bosanski, hrvatski i srpski kao drugi strani jezik

Školska godina donosi i nove propise za đake i roditelje

Besplatno pravno savetovalište u Beču za omladinu od 13 do 26 godina

Škole i vrtići u Beču: Izgradnja devet novih obrazovnih kampusa

Škole u Beču: Novi projekat pod nazivom „Respekt: Zajedno jači“ 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava