Venčanja u Beču sve brojnija i individualnija

03.06.2024

Venčanja u Beču su od 2015. godine u porastu. Nakon što je pandemija prouzrokovala kratak pad u sklapanju brakova, brojke sada ponovo značajno rastu.

Foto: pixabay

Prošle godine u Beču je bilo 9.300 venčanja. To je znatno više nego prethodne dve decenije. Iako broj sklopljenih brakova ne doseže nivo posle Drugog svetskog rata, ipak se poslednjih godina primećuje mali bum venčanja, pri čemu se akcenat stavlja na individualnost.

 

Različiti ukusi i trendovi

Raskošne proslave i bogati bifei više nisu u trendu. Današnji mladenci žele da raskinu sa starim obrascima i svojoj ljubavnoj priči daju lični pečat kroz venčanje. Sve češće se venčanja organizuju u malom krugu, sa posebnim aktivnostima kao što su odlazak na planinu, degustacija vina ili organizacija paintball turnira. Glavno je da bude neuobičajeno. Iako se broj gostiju na venčanjima smanjuje, organizacioni napor često raste, kaže organizatorka venčanja Viktorija Vambaher. Od vezenih salveta, preko personalizovanih lepeza do kaligrafisanih pozivnica – mašta nema granica. Ako je budžet ograničen, mnogi parovi sami sve pripremaju.

Foto: pixabay

S druge strane, postoji i tendencija ka filmski grandioznim venčanjima. U SAD-u su ovakve raskošne proslave već uobičajene, a i u Austriji se polako razvija industrija koja želi da ispuni najekstravagantnije želje mladenaca, objašnjava Vambaher. To uključuje pozlaćene kočije, jata belih golubova, pa čak i spektakularne vatromete.

Za ovu sezonu venačanja boje su veoma popularne. Kada je reč o venčanicama ili dekoraciji stola, češće se biraju šarene varijante, kao što su pastelne nijanse, jarko zelena ili upadljivo roze. Celokupni spektar duge je ove godine u trendu, ističe Vambaher. Ipak, ne traže svi nešto neuobičajeno. I dalje postoji potražnja za jednostavnim belim venčanicama, velovima i crvenim ružama.

 

Najpopularnije lokacije

 

Beč važi za grad romantike sa velikim brojem lokacija za venčanja. Mladenci mogu da biraju da li će im venčanje biti carsko, u jednom od mnogobrojnih dvoraca, ili pak u bečkim vinogradima Cobenzl. Takođe je moguće da se čuveno DA izgovori i na nekoj od bečkih atrakcija, kao što je na primer Veliki točak na Prateru.

Više na ovu temu pročitajte u našem predhodnom tekstu Venčanje u Beču: Najpopularnije lokacije za sudbonosno “DA” iz snova

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Beč je stabilan po pitanju brakova, stranci zaslužni za to

 

Beč: Veliko interesovanje i liste čekanja za venčanja

Od 2019. u Austriji moguć pravi brak za homoseksualne parove

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava