Betoven i Beč: Beč se priprema za obeležavanje godine Betovena

06. dec 2018 u 15:15

Betoven je, kao i brojni slavni kompozitori, izabrao Beč kao mesto za život i rad. Glavni grad Austrije će proslaviti 250. rođendan slavnog nemačkog kompozitora.

©Schaub-Walzer/PID

Glavni grad Austrije 2020. godine slavi 250. rođendan slavnog nemačkog kompozitora Ludviga van Betovena (1770-1827), koji je izabrao Beč kao mesto za život i rad, kao i mnogi drugi slavni kompozitori.

 Austrijska prijestolnica je, između ostalih, bila dom Mocarta, Šuberta, Hajdna, međutim Bethoven je kao nijedan drugi kompozitor oblikovao evropsku ideju idealizma i Evrope, a njegov uticaj oseća se i u današnje vreme. Tim povodom je u Beču otvorena i zvanična kancelarija za koordinaciju svih aktivnosti koje su planirane u toku Beetovenove godine, a moto ove jubilarne 2020.godine je: „Betoven za sve, ne samo za nekolicinu!“

Betovenova kancelarija će sarađivati sa institucijama i metropolama u celom svetu i organizovati svečanosti, naučne skupove i izložbe o slavnom kompozitoru.

Cilj obiležavanja Betovenove godine je da što više ljudi doživi Betovenove vrednosti slobode, jednakosti i solidarnosti te da na nov način upoznaju Beč kao svjtsku pristonicu muzike.

Ludvig van Betoven je rođen 16. decembra 1770. godine u Bonu, ali je izabrao da radi i živi u Beču, gde je i umro 1827. godine. Kao jedan od najvažnijih predstavnika evropskog idealizma, Betoven je svojim kompozicijama značajno uticao na intelektualni duh tog vremena.

 

Betovenov muzej u Beču

Betoven je 1787. je došao prvi put u Beč kako bi studirao kod Mocarta, dok je od 1792. bio stalno u gradu. Bečki gradski muzej već godinama vodi tri njegove kuće kao svoje filijale. Do sada, međutim, nije postojao jedan muzej u kojem bi se sveobuhvatno prikazivalo njegovo delovanje u gradu. Prošle godine je to ispravljeno i u  Probusgasse 6 u 19. becirku otvaren je muzej u kojem je predstavljen ceo život i rad slavnog kompozitora. Betovenov muzej prikazuje život i delo slavnog kompozitora  sa stanovištva najnovijih naučnih dostignuća. Pročitajte više u našem predhodnom tekstu Betovenov muzej u Beču.

Izvor: EuroComPr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava