Posao, telefon ili laptop najveći uzročnici nesanice u Austriji

14. jan 2020 u 00:29

Posao, stres i uređaji su glavni uzročnici lošeg sna. Dobra vest je da postoje neki koraci koje možete da preduzmete kako biste bolje spavali.

Jedna od  anketa koje je nedavno sprovedena u Austriji, pozabavila se i pitanjem koliko dugo i kako dobro spavaju Austrijanci. Po rezultatima ispitivanja, sažeto u nekoliko reči, može se zaključiti da kvantitet ne odgovara kvalitetu.

Najveći broj ispitanika u dobi 18 do 90 godina provede doduše dovoljno vremena  spavajući, sedam do devet sati,  što odgovara preporukama stručnjaka, ali samo jednoj trećini taj san donosi i očekivani oporavak i osveženje.

Gotovo polovina ispitanika je navela da ima probleme sa spavanjem, i da su ti problemi već i starijeg datuma. Razloge problema sa spavanjem treba tražiti u stresu, koji svaki od ispitanika individualno doživljava.

Skoro dve trećine anketiranih navode posao i opterećenje na radnom mestu. Više od trećine ispitanika je navelo, da su neposredno pre odlaska na spavanje ili mislili na posao ili koristili pametni telefon ili laptop.

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

Međutim to je, kako  zaključuju stručnjaci, kontraproduktivno. Razlog je taj što  svetlost ekrana od telefon ili laptopa u velikom broju slučajeva potiskuju hormon melatonin, koji reguliše biološki sat i potrebu za spavanjem, tako da je osobama koji koriste ove uređaje potrebno duže vremena da utonu u san.

 

Posao ostaje u kancelariji

Često i posle radnog vremena, posao se nastavlja i u kućnom ambijentu. To  dovodi do dodatnog stresa i  povećanja nivoa kortizola i adrenalina, što ima uticaj na Vaše opšte zdravlje. Veoma je  važno da postavite granice i da posle radnog vremena ne radite ništa što ima veze s poslom.

Zdrava večera

Zdrava ishrana i unošenje određenih makronutrijenata pre spavanja može da pomogne telu da se opusti. Pojedina istraživanja su pokazala da je unošenje ugljenih hidrata u večernjim satima razlog što se ujutru osećate ošamućeni.

Bez ekrana

Plava svetlost koju emituju mobilni telefoni, tableti i kompjuteri utiče na vašu sposobnost da zaspite, zato se preporučuje da uređaje ne koristite posle 20:00 časova. Ukoliko je to nemoguće u Vašoj situaciji, od velike pomoći će biti  to što ćete makar sat i po vremena pre spavanje biti „bez plavog svetla“, što donosi dobre efekte i sigurno ćete brže utonuti u san.

Opuštanje

Pripremanje uma i tela za spavanje je ključno za san, a postoje brojni načini da se dovedete u fazu opuštanja. To može biti kupanje, mirišljave svećice,  biljni čaj, čitanje  knjige i slično.
Desetak minuta pred spavanje uradite lagane joga pokrete, koji će pomoći telu da se opusti. U suštini, dovoljno je da legnete na leđa i da noge podignete uz zid.

Na ovaj način se poboljšava cirkulacija i šaljete  signal nervnom sistemu da se odmara. Kada telo uđe u mirno stanje, to je znak da će se telo bolje odmoriti.

Inače, zimsko vreme mnoge ljude, generalno, čini lako depresivnima. Dani su kraći, manje je svetla i hladno je. Sve to utiče na raspoloženje, pa su pojedini  povremeno turobni ili utučeni. 

Medicinski Univerzitet u Beču je u svojoj studiji, koja je ispitivala ponašanje ljudi, došao do saznanja da uprkos stresnin danima ponekad praznici pozitivno utiču na ljude. 

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Naše zdravlje: Projekat za lepši i kvalitetniji život u Beču

Urbano baštovanstvo je veoma popularan trend u Beču

 

Sport i kultura u Beču: Besplatne ponude za finansijski ugrožene osobe

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava