Grad Beč nudi obuku za 1.000 budućih negovatelja

22.04.2020

Negovatelj u Beču: Trenutno se traži  1.000 Bečlija koji žele započeti obuku za zanimanja u oblasti nege.

(c)pixabay

Iako najaktualnije statistike pokazuju da je broj nezaposlenih u Beču veći nego ikad, u određenim branšama postoje upražnjena radna mesta. Sa druge strane, nezaposleni često nemaju odgovarajuće obrazovanje i kvalifikacije za ista.

U takvim slučajevima Bečki fond za podsticanje profesionalnog usavršavanja zaposlenih – waff pruža pomoć i nudi obuku za prekvalifikaciju, jer imaju uvid koje je zanimanje trenutno najtraženije.

Jedno od deficitnih zanimanja su radna mesta u oblasti nege.  Najnovija inicijativa Grada Beča,  waff-a i AMS-a je potražnja za kandidatima koji su zainteresovani za obuku u zanimanjima za negu, takozvane poslove negovatelja. Sve više je starijih, bolesnih i osoba u Beču koji trebaju stručnu negu i podršku od strane profesionalnog osoblja sa specijalnim znanjem i spremnošću da pomognu.

waff već duže vreme uspešno koristi model „Jobs PLUS Training“ kako bi pronašao i kvalifikovao odgovarajuće osoblje. Trenutno se traži  1.000 Bečlija koji žele započeti obuku za zanimanja u oblasti nege.

Konkretno, waff podržava medicinske ustanove i kompanije, sa kojima ima sporazum o saradnji, i plaća troškove obuke za buduće zaposlene. Kandidati koji prođu proces selekcije, prihvataju  obuku i pozitivno je završavaju, što ujedno znači da imaju  siguran posao. Osim obuke koju plaća Grad Beč, AMS finansira troškove života za vreme obuke.

Trenutno se traže kandidati za sledeća zanimanja:

* Pomoćnici za negu (period obuke 1 godina)
* Asistent za negu (period obuke 2 godine)
* Stručna socijalna zaštita (2 godine)
* Kućni pomagač (pripravnički period oko 3,5 meseca)

Učešće u ovom projektu mogu uzeti svi oni koji trenutno traže posao ili se nalaze na birou za nezaposlene (AMS) ili žele da se prekvalifikuju.  Najveće interesovanje za takozvanu prekvalifikaciju je za zanimanja koja imaju visoki socijalni ugled i kratko trajanje obrazovanja.

Sve informacije možete dobiti putem broja telefona 01 217 48 555 ili na zvaničnoj stranici waff-a.

Negovatelj deficitno zanimanje u Beču od 2020. godine

Do 2030. godine Beču će biti potrebno više od 9.000  negovatelja. Do ovog podatka došlo se zbirom budućih zamena za one zaposlene koji će se penzionisati, kao i stanovništva grada Beča koje će se povećati. Prema prognozama, dolazak apsolvenata već od 2021. godine više neće biti dovoljan da nadomesti potrebe grada za negom pacijenata.

Peter Haker, član gradskog veća za zdravstvo,  sredinom decembra prošle godine zatražio je od austrijske ministarke za rad i socijalna pitanja Brigite Carfl da se negovatelji nađu na listi deficitarnih zanimanja, na šta je ministarka i pristala. Na navedenoj listi koju austrijska vlada svake godine ažurira nalazi se 45 zanimanja.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Povećana novčana pomoć za negu drugog lica

Manje onih koji primaju socijalnu pomoć, a najviše njih u Beču

Savetovalište u Beču: Saveti za radno pravo i porodična pitanja na maternjem jeziku

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava