Polen ambrozije i aplikacija Ragweed Finder koja pomaže svima

16.08.2020

Polen ambrozije je prisutan u atmosferskom vazduhu i sada ga je moguće pronaći, zahvaljujući novoj aplikaciji koju je napravio Medicinski univerzitet u Beču.

(c) www.ragweedfinder.at

Kada pogledamo kalendar cvetanja biljaka koje najčešće izazivaju alergiju videćemo da u drugoj polovini avgusta počinje cvetanje ambrozije. Polen ambrozije je jedan od najjačih prirodnih alergena, a sezona polinacije ambrozije traje od kraja jula, pa do kraja septembra, što znači da smo baš na sredini sezone.

Sve više ljudi je alergično na ambroziju, a borba sa ovim alergenom teška i ozbiljna. Sto kilometara je brzina kojom vetar može da nosi te čestice.

Koncentracije polena ambrozije mogu izazvati alergijske reakcije kod osetljivih osoba, a u našim uslovima se beleže tokom 6 -10 sedmica u sezoni cvetanja polena. Druga polovina avgusta i septembar su posebno kritični.

Ambrozija se smatra posebno agresivnim prirodnim alergenom  i može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Kod alergičnih osoba, polen ambrozije izaziva niz reakcija kao što su kijanje, kašljanje, suzenje, svrab, crvenilo na koži i slično. Svi ovi simptomi zajedno dovode do alergijskog rinitisa, svrab nosa i očiju, kašalj, a u težim slučajevima i alergijske astme sa asmatičnim napadima.

Čak više od 60 miliona Evropljana pati od simptoma alergijskih reakcija na polen ambrozije. Prisutan je trend povećanja obolevanja bez obzira na rasu, pol, starost i socijalni status. Među osobama koje su alergične na polen čak 70% je alergično baš na ambroziju.

Više od 30.000 Bečlija je alergično na polen ambrozije, a nacionalni akcioni plan Vlade predviđa brzo košenje i uništavanje biljaka ambrozije koje rastu ili cvetaju.

 

Nova aplikacija za ambroziju

Služba za polene na Medicinskom univerzitetu u Beču je po prvi put razvila aplikaciju Ragweed Finder za pronalaženje ambrozije u prirodi i lociranje najkritičnijih tačaka tj. mesta gde je koncentracija polena najveća.
Aplikacija je dostupna besplatno i nije namenjena samo da pomogne onima koji su pogođeni cvetanjem ambrozije, već i onima koji osećaju građansku dužnost da prepoznaju i prijave postojanje ambrozije u prirodi.

Linkovi:

App für iOS
App für Android

Ako neko prijavi polje ambrozije ili čak pojedinačne biljke,  pristupiće se  košenju što je pre moguće. To je  od velike važnosti jer pokošena ambrozija se ne vraća i ne cveta ponovo u istoj sezoni, već tek sledeće godine.

 

Aplikacija za pronalaženje  kritičnih tačaka

Ambrozija se dobro razvija na mestima kao što su putevi, šljunkovito zemljište, močvare, gradilišta i  na neobrađivanim njivama, a u gradskoj sredini na zapuštenim oblastima. Aplikacija je bazirana na ambrozija-tragaču  i opremljena je stotinama zapisa koji bi trebalo da pomognu da se pronađu biljke i lokacije gde rastu i cvetaju.

(c) www.ragweedfinder.at

Istovremeno, Medicinski univerzitet u Beču radi na pasivnom tretmanu alergija na polen, uključujući polen ambrozije. U tu svrhu, u saradnji sa Rusijom, kamile se imunizuju alergenima polena kako bi se naknadno dobila antitela iz krvi kamile, koja se mogu koristiti u farmaciji  za sprejeve za nos  ili kapi za oči.

 

Šta je ambrozija?

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka koja vodi poreklo iz Severne Amerike i na početku je samo zadavala brige poljoprivrednicima, tako što je smetala usevima u njivama.

Cvetovi ambrozije sazrevaju i otpuštaju čak do milijardu čestica polena. Vrućina, vlaga i vetar doprinose širenju polena, koji  može putovati i preko 50 km. Najveća koncentracija u vazduhu je tokom dana, od 10-16 časova. Kiša i niske temperature umanjuju otpuštanje polena.

Ukoliko sami uklanjate ambroziju iz  svojih privatnih bašta, to učinite sa rukavicama. Pokošenu biljku ne treba ostavljati na zemlji, nitije baciti u bio otpad,  već je spakovanu treba baciti u poseban  kontejner za specijalan otpad.

Seme ambrozije koje pada na zemlju može mirovati godinama, a čim dobije povoljne uslove razviće novu biljku.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Nova aplikacija na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku u bečkom muzeju KHM

FamilienApp: Aplikacija za majke sa mnoštvo korisnih informacija

Aplikacija koja pomaže u inostranstvu: Korisne informacije i pomoć u slučaju nužde

„Gem2Go“: Nova aplikacija koja olakšava komunikaciju sa gradskom upravom

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava