Beč je ponovo najbolji grad za život

29.06.2022

Renomirani britanski časopis "Economist" proglasio je Beč po treći put najboljim gradom za život.

Foto: Stadt Wien/Christian Fürthner

Pored titule grada sa najboljim kvalitetom života u poznatoj Mercer studiji, austrijskoj prestolnici sada je pripalo i prvo mesto na listi analitičkog odeljenja grupe Economist, Economist Intelligence Unit (EUI).

Prema njihovom istraživanju koje od 2004. godine upoređuje preko 140 velikih gradova širom sveta po pitanju uslova života (Global Liveability Index), austrijska metropola je kao prvi evropski grad ovu lestvicu osvojila 2019. i 2018. godine, zamenivši Melburn posle sedam godina.

Osim u oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja, infrastrukture i kulture, Beč se od ostalih gradova u svetu najviše izdvaja po pitanju sigurnosti i stabilnosti. Slede ga Kopenhagen, Zürich, Calgary i Vancouver.

Protekle dve godine na pozicioniranje gradova je utIcala pandemija koronavirusa sa lockdownima i pravilima socijalnog distanciranja. Ukidanjem mera u većini zemalja ovaj pokazatelj se normalizovao.

Da li ste znali?

– Da je Beč dom mnogim rojevima pčela i da je u gradu postavljeno više od 450 košnica, a neke se nalaze i na krovu skupštine grada Rathaus-u. To potvrđuje činjenicu da je Beč,  sa velikim brojem parkova i livada idealan dom za pčele.
– Da je  Beč je jedini glavni grad na svetu, u kome, unutar gradske teritorije, postoji i rađa 700 hektara vinograda.
– Da se u novonastalom pametnom bečkom delu grada „Seestadt Aspern“ izgrađuju fudbalska igrališta na 15 metara visine, na krovu javne garaže

Za razliku od drugih milionskih gradova, gde obavezno morate kupovati pijaću vodu, Beč se može pohvaliti sa besplatnom vodom visokog kvaliteta koja u neograničenim količinama teče iz javnih česmi.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Beč je izabran za najzeleniji grad na svetu

Beč je sve više zeleniji grad: Svakih 18 dana nikne novi park

Restorani u Beču okruženi zelenilom i sa pogledom na park

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava