Beč u borbi protiv onlajn prodaje štenaca

14.12.2020

Grad Beč se veoma zalaže za podizanje svesti kod svojih stanovnika o posledicama ilegalne trgovine i kupovine životinja putem interneta.

Foto (c) pixabay

Aktuelna analiza Kancelarije ombudsmana za zaštitu životinja u Beču pokazuje da trgovci životinjama sa sedištem u inostranstvu nude oko 200 štenaca dnevno za prodaju u Austriji. Rezultat takvih ponuda je da često teško bolesne životinje završe u Beču.

Član gradskog veća zadužen za zaštitu životinja Jirgen Černohorski najavio je da će se u borbi protiv trgovineštencima fokusirati na ovu vrstu malverzacija. Černohorski i Eva Persi, ombudsman za zaštitu životinja u Beču, naglasili su da je neophodno promeniti zakonske odredbe na saveznom nivou da bi moglo da se deluje dugoročno protiv trgovaca životinjama u inostranstvu.

Do pre nekoliko godina pre svega privatni trgovci štencima su poslove obavljali na licu mesta u Beču, a sada se posao preneo na trgovce koji nude veliki broj pasa putem internet stranica koje deluju ozbiljno.

„Životinje koje su odgajane u jako lošim uslovima prodaju se kao psi iz porodičnog uzgoja“, upozorava Eva Persi.

Svako zainteresovan može da naruči psa koji biva isporučen na kućnu adresu ili se preuzima na dogovorenom mestu blizu granice, ali van Austrije. Nakon preuzimanja pasa često počinju da se javljaju bolesti koje zahtevaju intenzivne i skupe tretmane, a u najgorim slučajevima se završavaju i smrću životinje.

Važno je da se Zakon o zaštiti životinja kao i odredbe za unošenje životinja u Austriju promene. Trenutno je dozvoljeno da se u Austriju unesu pas ili mačka starosti od osam nedelja, iako životinje tada nisu vakcinisane protiv besnila. Prodavac je jedino u obavezi da potvrdi da je životinja od rođenja boravila na mestu gde se rodila i da nije bila u kontaktu sa divljim životinjama. Ako bi Austrija kao neke druge zemlje Evropske unije zabranila unos štenaca mlađih od 16 nedelja, tada bi u zemlju ulazile životinje koje su već vakcinisane, ali i manje atraktivne za prodaju.

Grad Beč upozorava građane da ne kupuju životinje putem interneta. Iako danas mnogi vole da kupuju onlajn, takav način kupovine ne može da se primeni na živa bića. Potencijalni kupci treba prethodno da se informišu o obavezama i procedurama u vezi sa kupovinom kućnih ljubimaca i o preporučenim uzgajivačnicama.

Ukoliko želite kućnog ljubimca i odlučili ste se na kupovinu legalni prodavci u Austriji su registrovani odgajivači i specijalne prodavnice za kućne ljubimce. Više informacija i savete pročitajte na zvaničnom sajtu grada Beča.

Napuštene životinje u Beču imaju svoju sigurnu kuću. Ona se zove „TierQuarTier” i nalazi se u 22. bečkom okrugu. 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava