Bečka atrakcija: Vreme je za pečeno kestenje!

16.11.2019

Bečka atrakcija su svakako i štandovi sa pečenim kestenjem, kojih ima na svakom koraku i koji se na ulicama prodaju do početka marta.

Jesen je stigla, a s njom i sezona mnogima omiljene poslastice – kestenja na vatri.

Početkom oktobra je startovala sezona prodaje pečenog kestenja u Beču koje će se do 31. marta iduće godine nuditi na 190 uličnih prodajnih štandova. Pored kestenja, koja je nezaobilazna bečka atrakcija zimi, većina prodavaca nudi i pečeni krompir, kao i lepinje od narendanog krompira (Kartoffelpuffer).

Pečeni kesteni i krompir mamiće vas iz vrelih peći, koje izgledaju kao mobilne furune, a prodavci ih spremaju na licu mesta i pakuju u papirne fišeke.

Miris kuvanog vina i punča, cimeta i pečenih kestenja nezaobilazan su deo zimskih čarolija u Beču i širi se iza svakog ugla.

Sredina novembra je vreme kad se najlepši trgovi Beča transformišu u magične božićne pijace, a već su počele pripreme za ovaj svečani trenutak.

Ispred gradske skupštine na Rathaus placu počinju pripreme za klizalište i postavljanje božićne pijace, kako bi posetioci već sredinom novembra mogli da uživaju u nesvakidašnjoj atmosferi. Pečeno kestenje je naravno neizostavni deo i božićnih pijaca.

U Austriji se uglavnom prodaje tursko i italijansko kestenje. Tokom prodajne sezone Magistarsko odelenje Grada Beča – MA 59, redovno kontroliše kvalitet proizvoda tj. kestena u Beču. 

 

Zašto je dobro jesti kestenje?

Domaći kesten sadrži mnogo šećera, ima značajnu količinu linolske kiseline koja se nalazi u kori i služi za proizvodnju kozmetičkih preparata. Kesten spada u delikates i postoji mnogo razloga zbog kojih bi baš ovu poslasticu trebalo da konzumirate što češće.

Izuzetno je bogat kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem, bakrom i manganom, a sadrži i velike količine fosfora, kao i vitamina B kompleksa.

Ova jesenja namirnica pomaže u smanjivanju nivoa holesterola, a da biste zadovoljili dnevne potrebe za vitaminima i mineralima, preporučuje se unos 85 grama. Jedući kestenje, u organizam unosite magnezijum i fosfor, koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalijim koji uravnotežava krvni pritisak.

Kestenje obiluje folnom kiselinom, tačnije vitaminom B9 koji nije karakterističan za jezgraste plodove, a zaslužan je i za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.

Za razliku od ostalih orašastih plodova kesten jedini sadrži vitamin C, razlikuje se od drugim i niskim procentom masti, a visokim procentom skroba.

Ako želite da uvećate svoje „hormone sreće“, ne zaboravite da konzumirate ovu zimsku poslasticu.

Pripremite sami pečeno kestenje (marone)

Kestenje potopite u vodu, oni koji nisu za jelo obično ostanu na površini i plutaju. Svaki kesten zasecite po sredini ili u obliku krsta. Stavite kestenje u pleh i pecite ih  na 220 stepeni Celzijusa (u zavisnosti od veličine) između 20 i 25 minuta.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Fanta sadrži dvostruko više šećera u Austriji nego u Engleskoj

Zdrava hrana: Skakavci su zdraviji od soka od narandže

Austrijanci najviše vole meso i plaćaju najveću cenu mesa u Evropi

Besplatan seminar u Beču: Pravilna ishrana za decu od 1 do 3 godina

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava