Austrijanci najviše vole meso i plaćaju najveću cenu mesa u Evropi

28.09.2019

Meso je najskuplje u Austriji, u odnosu na sve ostale zemlje u Evropskoj uniji, ali i pored toga Austrijaci su na samom vrhu po konzumiranju mesa i mesnih proizvoda.

(c) pixabay

Prema podacima Eurostata, statističke agencije Evropske unije, cene mesa u Austriji su u toku prošle godine bile za skoro 50 odsto veće od evropskog proseka.

U odnosu na svih 28 zemalja u EU, Austrija ima najviše cene mesa, a građani Austrije su prošle godine plaćali meso za 46 odsto skuplje nego ostali Evropljani, dok je indeks austrijskih cena mesa 146.

Što se tiče konzumiranja mesa u Evropi prema mnogim podacima, meso i mesne prerađevine najviše se konzumiraju upravo u Austriji.

Posle Austrije, meso je najskuplje u Luksemburgu (142) , Francuskoj  (131) i Belgiji (126), a najjeftinije meso, među članicama Evropske unije, jeli su Poljaci (63) i Rumuni (63). Cene mesa u Poljskoj i Rumuniji su bile za 37 odsto niže od evropskog proseka. Slične su bile i cene mesa u Bugarskoj i Litvaniji.

Kategorije mesa obuhvaćene ovim statistikama Eurostata uključuju goveđe, svinjsko, teleće, jagnjeće, ovčje i kozje meso, te živinu, kao i ostale proizvode od mesa i mesne prerađevine.

Govedina iz USA i drugih zemalja

Prema sporazumu, čije usvajanje je samo još formalno pitanje, u Austriju bi zbog sporazuma između  Evropske unije  i SAD u narednih sedam godina trebao da se poveća uvoz goveđeg mesa.

Sporazum o povećanju izvoza govedine iz SAD u Evropsku uniju dogovoren je između Vašingtona i Brisela, a Evropska komisija objavila je u junu da je postigla dogovor sa SAD da dozvoli uvoz veće količine američkog goveđeg mesa bez hormona na evropsko tržište

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp rekao je da prodaja američke govedine u EU treba da bude povećana 46 odsto u prvoj godini.

Ovaj sporazum ne raduje uzgajivače goveda u Austriji i već apeluju da se kupuje domaće goveđe meso iz Austrije.

Osim toga, početkom godine je u Austriji bio pojačan uvoz goveđeg mesa iz Brazila i Argentine, a iz Poljske dolazi sve više goveđeg mesa dolazi u Austriju.

(c) pixabay

Zbog Bregzita, i Irska će tražiti svoje tržište na evropskom tlu da ponudi jeftino goveđe mesto, tako da stočari strahuju i zbog toga apeluju na potrošače da kupuju samo domaće meso.

DA LI STE ZNALI? 

U 19. veku, za vreme vladavine Miloša Obrenovića, svinje su bile glavni izvozni adut Srbije. Izvozilo se preko 200 hiljada svinja godišnje, većinom u Austrougarsku, koja ih je dalje distribuirala po celoj Evropi.

Što se tiče konzumiranja mesa u državama članicama Europske unije, prema mnogim podacima, meso i mesne prerađevine najviše se konzumiraju u Austriji – čak 106,4 kilograma godišnje po stanovniku, zatim Luksemburg (98,8 kg), Portugal (90,3 kg) i Španija (93,1 kg). Ostale države kreću se u rasponu od 60 do 90 kilograma mesa godišnje po stanovniku. Najmanje mesa jedu u Rumunji, 53,4 kilograma godišnje.

Naveći svetski “mesožderi” su stanovnici Australije, Novog Zelanda i Sjedinjenih američkih država (USA).

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Bašta u Beču: Mogućnost sopstvene parcele u Beču

BEČKE ŠKOLE I VRTIĆI: Deca jedu BIO užinu i ručak

Brzo i povoljno: Novi zubi gotovi u Srbiji za samo jedan dan

Zdrava hrana: Skakavci su zdraviji od soka od narandže

Kurs za mršavljenje i zdravu ishranu za decu u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava