Mamurluk: Zablude i saveti kako pobediti mamurluk

01.01.2020

Mamurluk je velika boljka mnogih koji konzumiraju veću količinu alkohola, a kako biste ublažili efekte pročitajte nekoliko važnih činjenica.

(c) pixabay

Mamurluk je česta pojava koja se javlja posle velikih slavlja kao što je Nova godina. Naučnici ne znaju pravi uzrok pojave mamurluka, ali su došli do nekih saznanja koja vam mogu pomoći da ublažite efekte posle konzumiranja alkohola i “pijane noći”.

Nepoznato je i zbog čega alkohol ne deluje potpuno isto kod svih ljudi, ali takođe postoji nekoliko faktora koji utiču na njegove efekte. Da li ste visoki ili niski, gojazni ili mršavi, dobrog ili lošeg raspoloženja, alkohol deluje različito, ali efekti alkohola su očigledni kod svih!

Šta se dešava sa alkoholom u organizmu?

Alkohol ulazi u želudac kroz usta i jednjak.
Sa bržim unosom alkohola, koncentracija alkohola u krvi raste brže, i  ranije se napijete. Na primer, na prazan stomak, alkohol uđe u krv nakon otprilike 15 do 30 minuta, a nakon obilnog obroka, ovaj proces traje do jednog sata.

Oko 10 odsto alkohola se izlučuje urinom, znojem i dahom, a veći deo se razgrađuje u jetri.

Kako deluje alkohol?

Alkohol utiče na percepciju, pažnju, koordinaciju i reakciju. Takođe utiče na osnovne fizičke procese, kao što su regulisanje telesne temperature i disanje. I poslednje, ali ne najmanje bitno, alkohol utiče na emocionalno stanje i ponašanje. U mozak ulazi kroz krvotok.

Najveća “tajna” alkohola je što se u početku njegov učinak može shvatiti kao pozitivan. Osećate se samopouzdanije i opuštenije. Kako se povećava količina alkohola, nastaju negativni osećaji i ponašanje postaje sve neprikladnije.

Ukoliko ste se nekada osećali neobično uznemireno posle burnog noćnog provoda, možda ste doživeli „anksiozni mamurluk”.

Tokom noći pijenja, alkohol stimuliše proizvodnju hemikalije u mozgu zvane Gaba (Gama-aminobuterne kiseline) koja smiruje mozak i blokira proizvodnju glutamata, hemikalije povezane s anksioznošću. Ova kombinacija je razlog zašto se osećate veselo i opušteno tokom noćnog izlaska.

Mozak voli da bude u ravnoteži, pa kao odgovor na veću količinu alkohola stvara više glutamata i blokira Gaba što će izazvati taj uznemirujući osećaj teskobe narednog jutra.

 

Ne reaguju svi isto na alkohol

Deca, adolescenti, žene, muškarci i bolesni različito reaguju na alkohol.
Deca su posebno osetljiva na alkohol, a omladina je osetljivija na alkohol od odraslih. Kod njih jetra još nije zrela i manje je sposobna da razgrađuje alkohol. Čak i mala količina alkohola može izazvati trovanje. Pored toga, adolescenti su obično manje telesne težine od odraslih. Alkohol se distribuira u manjoj količini vode u telu, pa je koncentracija alkohola u krvi veća.

Da li ste znali da je razvoj mozga završen tek posle 20. godine? Zbog toga su mozgovi adolescenata podložniji oštećenjima vezanim za alkohol .

I još jedan razlog za opreznu upotrebu alkohola: Studije pokazuju da raniji adolescenti redovno piju alkohol i što češće osećaju opijenost, rizik od problema sa alkoholom kasnije.
Žene su osetljivije na alkohol od muškaraca, a kod bolesnih ljudi, bolesti i lekovi utiču na efekte alkohola.

Alkohol je diuretik, pa zbog češćeg izbacivanja tečnosti, može doći do dehidracije. Ovo se posebno događa ako ste pili u zagrejanom prostoru, mnogo plesali i znojili se. Dehidracija čini da osećate vrtoglavicu, pospanost i letargičnost.

(c) pixabay

Alkohol može da nadraži i sluznicu stomaka i prouzrokuje povraćanje i proliv, a time i neravnotežu elektrolita. Neravnoteža elektrolita čini mamurluk težim jer izaziva osećaj umoraa, mučnine, mišićne slabosti i grčeve.

Previše alkohola dovodi i do širenja krvnih sudova i time uzrokuje glavobolju. Neravnoteža elektrolita i dehidracija mogu takođe doprineti tome da vam „glava puca“ sledećeg dana. Alkohol, takođe, ometa proizvodnju glukoze što rezultira niskim nivoom šećera u krvi. Ako ne proizvedete dovoljno glukoze, možete se osećati tromo i malaksalo. U ovom slučaju pomaže doručak da bi se  regulisao nivo šećera kako bi se neprijatnost mamurluka delimično ublažila.

 

Lek za mamurluk

Da li ste znali da ne postoji lek za mamurluk, što dovodi do čestih nagađanja i pribegavanju nekih alternativnih metoda. Određeni lekovi mogu pomoći da se izborite sa nekim simptomima mamurluka, međutim, malo je pouzdanih istraživanja u ovoj oblasti.

Aspirin i drugi analgetici su efikasni u ublažavanju bolova i smanjenju upale i bolova u mišićima. Izbegavajte paracetamol jer loše utiče na jetru koja je prethodno bila pod udarom alkohola. Oprez mora postojati i kod onih koji imaju osetljivu sluznicu želuca. Antacidi deluju tako što neutrališu želudačnu kiselinu i ublažavaju nelagodu u stomaku. Umanjuju mučninu, gorušicu i probavne smetnje koje izaziva alkohol.

(c) pixabay

Mnogi protiv mamurluka koriste pića namenjena sportistima koja su obogaćena elektrolitima ili prave rastvor za rehidraciju kako bi povratili ravnotežu elektrolita. Ne postoje dokazi da je ovo efikasan lek za mamurluk, ali svakako pijenje veće količine vode organizmu pomaže da se ublaže simptomi mamurluka.

Ne postoje istraživanja koja bi pokazala da su određene namirnice, poput slanine i prženih jaja, efikasnije od ostalih. Mnogi ljudi veruju da su ugljeni hidrati posebno efikasni za „upijanje“ alkohola, mada se istraživanja nisu bavila time.

Pošto alkohol i mamurluk izazivaju oksidacioni stres u organizmu i povećava proizvodnju slobodnih radikala,  važno je da unosite namirnice koje imaju jači antioksidacioni efekat.

To može biti đumbir, šumsko voće, grejpfurt, grožđe, šargarepa, spanać, crna čokolada, orašasti plodovi i zeleni ili crni čaj.

Kafa i druga pića sa kofeinom deluju kao stimulansi koji mogu ublažiti  osećaj umora koji dolazi sa mamurlukom.

Pored toga, kafa, crni i zeleni čaj sadrže neke antioksidanse koji mogu smanjiti štetne efekte konzumiranja alkohola. Međutim, pića koja sadrže kofein su i diuretici, pa mogu dovesti do pogoršanja efekata dehidracije nastale zbog pijanstva.

„Klin se klinom izbija” i pijenje jednog pića jutro nije dobra strategija. Ovo piće može samo da odloži pojavu simptoma mamurluka i da učini da se privremeno osećate bolje.

Vašem telu je potrebno vreme da se odmori  i popravi štetu nastalu usled teške noći pijenja.
Zato, ako je došlo do najgoreg i ako ste preterali, najbolje je da se dobro naspavate. A sledeći put, poslušajte savete 😉

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Super zimsko piće: Punč ili kuvano vino, pitanje je sad´!

 

 

NOVO: Zabrana konzumiranja alkohola na stanici Praterstern

Opojna sredstva koja konzimiraju Bečlije

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava