Dan zaljubljenih u Beču: Šetnja, muzej, romantična večera ili soba za bekstvo? 

13.02.2020

Bečlije će i ove godine proslaviti Dan zaljubljenih. Bečlije se uglavnom odlučuju da ovaj dan proslave sa voljenom osobom u kućnoj atmosferi (63%), a zatim slede restorani, druženje sa prijateljima ili kulturne manifestacije.

(c) pixabay

Ukoliko živite u Beču ili ste se zadesili u njemu, a želite da Dan zaljubljenih obeležite na malo drugačiji način, evo nekoliko predloga:

 

Kuća muzike – „Betoven i ljubav“

Izložba u Kući muzike se bavi delima slavnog kompozitora Betovena, koja su nadahnuta zaljubljenošću i neuzvraćenim ljubavima, a tematizuje se i period u kome je kompozitor izgubio čulo sluha i kako se to odrazilo na njegov društveni život. Kako da povežemo ljubav i klavirske komade „Mesečeva sonata“ ili „Za Elizu“? Kome je namenjeno pismo naslovljeno „Besmrtno voljenoj“ i zašto nikada nije poslato? Možemo li da na osnovu njegove jedine opere – „Fidelio“ zaključimo šta je Betoven zapravo mislio o romantičnim vezama? Izložba počinje 14. februara 2020. godine u 18:00  časova u Kući muzike.

 

Albertina – „Ljubavni parovi“ u Albertini

U Albertini se na Dan zaljubljenih može pogledati specijalna tura o ljubavnim parovima. Izabrana remek dela Munka, Šagala i Pikasa svedoče o tome da je tema i predstavljanje ljubavi oduvek zaokupljala naš um. Nežne romanse, neostvarene strasti, ljubomorne scene u vezama – prikazuju ljubav u svoj njenoj raznolikosti. Ova specijalna tura  počinje 14. februara 2020. godine u 18:00 časova u Albertina muzeju.

 

Jevrejski muzej – „Naš grad – za dvoje“

U Jevrejskom muzeju u Beču (Jüdisches Museum Wien) izloženi su predmeti iz stalne postavke koji svedoče o svadbenim putovanjima, burmama, predbračnim ugovorima i poznatim jevrejskim parovima. Posle izložbe posetioci će biti pozvani na košer sekt u kafeu „Eskeles“. Izložba počinje 14. februara 2020. godine u 17:00 časova u Jevrejskom muzeju. 

(c) pixabay

Šetnja gradom bez partnera

Nasuprot brojnim  ponudama, na Dan zaljubljenih u Beču je osmišljena i tura „Najbolje od Beča ako ste singl“. U dva termina, od 16:00 i 18:00 časova, zainteresovani će moći da 14. februara 2020. godine uživaju u šetnji Bečom po nesvakidašnjim lokacijama. Nakon vođenja organizovano je druženje u restoranu u centru grada i kratak test znanja o turi. Prijavljivanje je moguće putem E-mail  adrese office@wienfuehrung.at

 

„The First Escape“ – „Ljubav na prvo bekstvo“

Sobe za bekstvo u Beču nude mogućnost sastanka na slepo u jednoj od soba u kojima možete da doživite pravu avanturu. Možda će neko  upravo na ovom mestu upoznati svoju srodnu dušu? Grupa ljudi koji su singl i koji se međusobno ne poznaju provešće sat vremena rešavajući zagonetke i tražeći izlaz iz jedne od soba. U ponudi su potrage „Opera“, „Hotelska soba br. 13“ i „Zamak“. Pored toga, postoji soba „Mračna kapela“ koja se posećuje uz korišćenje naočara za virtuelnu stvarnost.

 

Nagradna igra – „Vreme za dvoje – najbolji trenuci sa najdražima“

Preduzeće Wien Ticket koje prodaje ulaznice za najvažnije koncerte i manifestacije u Beču nagradiće najboljih 10 fotografija vaučerima od 50 evra. Pošaljite fotografije mejlom na gewinnspiel@wien-ticket.at, preko Facebook-a ili Instagram-a uz hešteg #diebesserenkarten.

Za nezaboravno romantično veče udvoje odličan izbor su  i poklon-kuponi za mjuzikle  kao što je hit-mjuzikl „Cats“ u pozorištu „Ronacher“.

Svi oni koji se umesto kulturnog uzdizanja radije žele opustiti mogu uživati u idiličnoj večernjoj plovidbi Dunavom uz zvuke saksofona na romantično uređenom brodu  „DDSG Blue Danube“ ili iskoristiti  popuste za Bečke terme „Therme Wien“, kao  i za vožnju katamaranom „Twin City Liner“.

Što god odabrali, biće ovo još jedan čaroban Dan zaljubljenih u Beču!

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Dan u čast ljubavi: 14. februar i praznici Valentinovo i Sveti Trifun

 

Mešoviti brakovi: Različiti jezici i običaji, ali prava ljubav

Beč je stabilan po pitanju brakova, stranci zaslužni za to

Homoseksualni i heteroseksualni parovi na bečkim semaforima

Porodiljsko za očeve: „Tatin mesec“ važi od 1. septembra za sve zaposlene očeve

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava