Bečki Oktobarfest: Narodni festival Wiener Wiesn u Prateru

21.09.2019

U Beču se od 26. septembra do 13. oktobra 2019. godine održava 9 po redu Wiesn-Festival na livadi “Kaiserwiese” u Prateru. Posetioce očekuje sjajna atmosfera uz austrijsko pivo, kulinarije, raznovrstan muzički program, uz obaveznu tradicionalnu nošnju.

(c) pixabay

Na livadi “Kaiserwiese”, ispred Praterskog točka, održava se najveći austrijski narodni festival pod imenom “Viner Vizn“(“Wiener Wiesn”). Ovaj poznati bečki  festival” koji je veoma sličan “Oktobarfest-u” trajaće od  26. septembra do 13. oktobra 2019. godine.
U veliki šatorima biće organizovan muzički program sa koncertima brojnih bendova. Tipični austrijski specijaliteti, na primer Bečka šnicla i “Brettljause” (u prevodu meze), kao i dobro pivo zaokružiće dobru atmosferu u velikim šatorima.

Više od 350.000 posetilaca iz cele Austrije, 700 sati programa, 240.000 litara piva su brojke koje su obeležive prošle godine ovaj popularni narodni festival, a slično će biti i ove godine.

Austrijska nošnja: Obavezan dres-kod na festivalu

Muškarci u bermudama sa tregerima i devojke u dekoltiranim bluzama sa prslucima, suknjama i keceljama obavezan je dres kod na festivalu “Viner Vizn“(“Wiener Wiesn”).

U vreme održavanja “Wiener Wiesn”  ulice su preplavljene ljudima  koji su odeveni u narodnu nošnju, takozvane Trachten. Naravno, nije ni upadljivo ni neobično da u Beču, u toku cele godine, vidite nekog ko je odeven u ovom stilu.

Ženska nošnja je raznolikija i dopušta više kombinacija. Takozvani Dirndl, može biti jednobojan ili sa nekom mustrom i sastoji se od haljine, bluze sa pufnastim rukavima i keceljom. Marama oko vrata dopunjuje taj etno izgled. Frizura sa raznim kombinacijama pletenica takođe je neizostavna ako se želi postići autentična tradicionalna slika Austrije.

Dirndl je vrsta tradicionalne haljine koja je nastala na temelju istorijskog kostima alpskih seljaka.  Izvorno, dirndl je bila odeća ženske posluge (Dirn na nemačkom znači sluškinja), a reč dirndl je skraćenica od dirndlgewand (odeća sluškinja). Od 19. veka, dirndl je postao moderan i među ženama iz viših slojeva društva, naročito tokom letnjih praznika.

Nošenje dirndla u današnje vreme smatra se znakom nacionalnog ponosa, ali je moderni dirndl znatno drugačiji od starog tradicionalnog, pre svega zbog materijala, boja pa čak i oblika koji se mjenjao zahvaljujući modnim trendovima.

Kod muškaraca su to kožne kratke pantalone, kožni tregeri koji su izvezeni tipičnim motivima austrijske narodne nošnje. Tu su i  karirane košulje i sakoi, kožni ili od nekog drugog materijala. I na njima su na pojedinim mestima izvezeni detalji ili mustre vezane za tradicionalnu nošnju.

U Beču i drugim većim gradovima u Austriji danas na ulici možete sresti ljude u obučene u nacionalnu nošnju.

Više o programu festivala možete pronaći na zvaničnom sajtu “Wiener Wiesn” , a ulaznice se mogu kupiti na “Wien-Ticket”.

Besplatni događaji na festivalu takođe se odvijaju svakog dana, a između 11:30 i 18:30 časova ulaz u šatore je besplatan. Od 15:00 do 18:00 popodnevni koncerti pružaju posetiocima samo najbolje od rocka, pop muzike do pleh- muzike. U toku festivala biće izvedeno više od 900 sati muzičkog programa.

Od petka do nedelje od 12:30 do 17:30, i mališani će imati svoj program  na dečjem Oktoberfestu u Beču. Ulaz je takođe besplatan.

Kako najavljuju iz organizacionog odbora, moguće je da će Wiener Wiesn uskoro krenuti i na svetsku turneju, a ono što je sigurno festival će dobiti svoje prolećno izdanje i već od sledeće godine, u aprilu i maju posetioci će  ponovo uživati u ovom najvećem narodnom festivalu u Austriji.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Bečka atrakcija: Veliki točak na Prateru se okreće 121 godinu

Dali Oleschko: Vrhunska moda u harmoniji sa tradicionalnom nošnjom

Bečka šnicla: Istorija nastajanja bečke šnicle i najbolji recept

Tradicionalno jelo u Austriji: Misteriozni „jetreni sir“ -Leberkäse

 

Austrijsko državljanstvo: Da li biste položili ispit za državljanstvo?

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava