Festival radosti u Beču u organizaciji udruženja A:KULTURA

29.09.2020

Festival radosti održan je prvi put u Beču, a organizator, udruženje A:Kultura, ima u planu da sledeće godine ponovo organizuje ovu muzičku manifestaciju.

Udruženje A:KULTURA iz Beča je u subotu 26. septembra 2020. godine prvi put organizovalo manifestaciju pod nazivom Festival radosti. S obzirom na nove mere koje su uvedene zbog pandemije korona virusa, organizator je manifestaciju izveo na otvorenom prostoru,  na Schwendermarktu, u 15. bečkom okrugu.

U programu festivala učestvovali su orkestar A:MUZIKA i hor A:HOR,  kao i orkestar Jovana Povića  iz Beča, sa solistima Bojanom Stavrov, Olgom Vukadinović i Miloradom Samardžijom.

Festival radosti je otvorio orkestar A:MUZIKA koji sačinjavaju izvrsni bečki muzičari: Momir Marijoković – harmonika, Aleksandar Arabadijev – tambura, kaval, daire, Milan Paleznica – perkusionista, bubnjevi i Milorad Samardžija -gitara i vokalni solista. Njihov repertoar je bio u znaku muzike iz domaćih serija i filmova  „Ranjeni orao”, „Idu dani”, „Zona Zamfirova” i ostalih.
Članovi hora, na čelu sa dirigenticom i vokalnom solistkinjom Bojanom Stavrov, otpevalai su niz melodija koje su oduševile publiku, između ostalih i pesme  „Zapevala sojka ptica“, „Hajde Jano“, „Ciganka sam mala”, „Kaljinka” i mnoge druge.

Učesnike festivala i prisutnu publiku pozdravio je predsednik komisije za kulturu 15. bečkog okruga Alfred Mansfeld i tom prilikom je  izrazio duboku zahvalnost organizatoru što su se ipak  odlučili  za realizaciju koncerta na otvorenom, i pored ograničenog broja posetilaca, svih propisanih mera predostrožnosti, ali i prohladnog vremena.

U svom govoru Mansfeld je naglasio da je veoma važno održavanje kulturnih manifestacija zbog socijalne komunikacije i prenošenja pozitivnih emocija koje podstiču bolje razumevanje, kreativnost i kvalitet života. Pozvao je prisutne da posete i sledeće koncerte udruženja A:Kultura koje ima veoma kvalitetne programe i originalne ideje kada su muzički projekti u pitanju.

Kao specijalni gost “Festivala radosti” nastupio je novoosnovani orkestar Jovana Povića iz Beča, koji je odmah na početku svog muziciranja osvojio sve simpatije publike i dobio burne aplauze. Orkestar Jovana Povića sačinjavaju  Olga Vukadinović (prva violina i vokalni solista), Angelika Hudler (druga violina), Danijel Lobota (klarinet), Marko Marušić (gitara), Branko Radičin (bas) i Jovan Pović (harmonika).

Oni su publiku zabavljali sa latino ritmovima i kolažom večitih hitova,  kao što su La Paloma, Qeu sera, Besame mucho, Tico – tico, Indiference, Vals de Niglos i druge.

Za sam kraj koncerta, učesnici su za bis odabrali pesmu “Pukni zoro”, koju su svi zajedno otpevali, ali pošto je publika i posle nje bila željna još malo dobre muzike, oba orkestra su zasvirala kolo što je publika prihvatila sa  oduševljenjem.

Udruženje A:KULTURA iz Beča organizuje brojne muzičke priredbe, koncerte  i festivale kao što su “Koncert 3 noći”festival za decu i mlade “Zlatna pčela“Koncert filmske muzike sa Balkana VIDEO i mnoge druge.

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava