Konkurs za tekstualne i vizuelne radove o materinstvu i bolestima reproduktivnih organa

21.11.2019

Konkurs za vizualne i tekstualne radove na temu materinstva, kao i bolestima reproduktivnih organa, raspisan je u okviru projekta Uterus Effects.

(c) pixabay

U okviru projekta Uterus Effects podržanog od strane Odbora za kulturu grada Beča (MA7) i Odbora za kulturne aktivnosti 16. bečkog okruga, udruženje Kunstentropie raspisuje konkurs za vizualne i tekstualne radove koji bi bili objavljeni u istoimenoj publikaciji.
Predviđeno je da publikacija sadrži deset  analitičkih ili kritičkih tekstova, pet  tekstova u “slobodnoj”(umetničkoj) formi i dvadeset  vizuelnih iliustracija koji bi odgovorili na temu projekta  o materinstvu i bolestima reproduktivnih organa
Projekat Uterus Effects predstavlja eksperimentalno-feministički poduhvat čiji je cilj da se uoče i analiziraju društvene, političke i kulturološke interpretacije funkcije (materinstvo) ili disfunkcije (bolesti) sistema reproduktivnih organa.

S obzirom na to da se u javnom diskursu nedovoljno ili uopšte ne posvećuje pažnja ženama* tokom kasne trudnoće, nakon porođaja ili tokom oporavka od operacije karcinoma (ili neke druge bolesti) reproduktivnih organa, ovom publikacijom autori projekta žele da obezbede neophodan prostor svima onima koji žele da podele sopstveno iskustvo ili promišljanje ove teme.

Celokupan projekat biće sagledan i  u kontekstu umetnosti, odnosno da predstavljanju i analiziranju različite umetničke forme i medija, kao potencijalna terapeutska sredstva za brži psiho-fizički oporavak. Publikacija bi trebalo da bude zbir tekstova, ilustracija i “slobodnih”(umetničkih) formi sa kojima bi  se doveo u vezu odnos između umetnosti, materinstva i bolesti reproduktivnih organa.

Kriterijumi za tekst:
• Dobrodošli su tekstualni prilozi bilo da su naučni tekstovi, eseji, analize ili kritike
• Potencijalne teme: odnos reproduktivnih bolesti i feminizma; materinstvo i feminizam; umetnost kao terapija; postporođajna i postoperativna depresija; materinstvo i bolesti u antropologiji i etnologiji; odnos države prema reproduktivnom zdravlju žena*; (autori/autorke su takođe slobodn/e da prošire i definišu temu u skladu sa pomenutim okvirom)
• Tekst treba da ima do 2.000 reči, font Times New Roman, veličina 12, prored 1,5
• Priložena kratka biografija (do 500 znakova) u slobodnoj formi
• Tekst treba da bude na engleskom jeziku

Kriterijumi za “slobodnu”(umetničku) formu:
• Slobodnom formom mogu biti obuhvaćeni radovi poput poezije, kratke priče, segmente dnevnika ili drugi mediji koji se može odštampati, a u skladu je sa temom Projekta, odnosno publikacije.
• Dužina teksta do 2.000 reči
• Priložena kratka biografija (do 500 znakova) u slobodnoj formi
• Tekst treba da bude na engleskom jeziku

Kriterijumi za dokumentaciju vizualnih radova:
• Da su radovi nastali tokom trudnoće, u mesecima nakon porođaja ili tokom suočavanja sa psihofizičkim posledicama oboljenja sistema reproduktivnih organa
• Da su gorepomenuta stanja mapiraju promenu dotadašnje umetničke prakse
• Autorke*, ako imaju želju, pored poslatih ilustracija mogu takođe poslati i kratke tekstualne opise svojih stanja tokom nastajanja radova
• Radove je neophodno slati u .jpg formatu veličine ne manje od A4 (29,7x21cm) sa minimalnom rezolucijon 300 dpi
• Priložena kratka biografija (do 500 znakova) u slobodnoj formi

Radove je potrebno poslati najkasnije do 31. decembra 2019. godine putem E-mail adrese: kunstentropie@gmail.com sa naznakom “Za Konkurs – Uterus Effects”.
Za dodatna pitanja u vezi sa konkursom, možete se obratiti putem E-maila:  kunstentropie@gmail.com, a više informacija o Udruženju Kunstentropie i aktuelnom konkursu možete pročitati  na zvaničnoj internet stranici kunstentropie.com
Organizatorka projekta:  Amalija Stojsavljević
Facebook – EVENT Call for Contribution for the Publication “Uterus Effects”

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

HP virus: protiv raka grlića materice testirana u Beču

Porođaj u Beču: Servis za jednostavnu prijavu porođaja onlajn ili telefonom

Novo u Beču: Ultrazvuk kod ginekologa preko e-kartice

Porođaj u Beču: Grad Beč želi manje porođaja carskim rezom

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava