Beč: Današnje kontrole u gradskom prevozu

19.08.2019

Bečko gradsko saobraćajno preduzeće “Wiener Linien” redovno kontroliše, ali i obaveštava korisnike na kojim linijama će vršiti kontrolu karata za prevoz.

(c) Wiener Linien

Gradski prevoz u Beču odlično funkcioniše i smatra se jednim od najbolje organizovanih u Evropi. Ceo javni prevoz u Beču, koji sačinjavaju metro linije, tramvajske i autobuske linije, ali  i prigradski vozovi, čini jednu celinu i kupljena karta za javni prevoz važi u svim prevoznim sredstvima u Beču.

Voziti se „na crno“ ili „švercovati se“ predstavlja, sigurno, najskuplji način korišćenja javnog prevoza u Beču, jer ukoliko Vas u toku kontrole „uhvate“ bez karte moraćete da platite kaznu.

Svakodnevne kontrole u prevozu

Kontrole u bečkom javnom prevozu odvijaju se svakodnevno. Oko 100 kontrolora “Wiener Linien” svakog dana legitimišu blizu 20.000 putnika u javnom prevozu.

Voziti se “na crno” u bečkom javnom prevozu može biti veoma skupo, jer kazna za takozvano “švercovanje” iznosi 105 evra. Ukoliko se kazna ne plati u roku od 14 dana, onda se kazna povećava na 115 €, a posle 14 dana kazna se penja na 145€ i to za samo jedno ne posedovanje karte. Poređenja radi, za taj novac vlasnici godišnje karte se mogu voziti duže od tri meseca.

Ono što je važno napomenuti Bečke linije “Wiener Linien”  informišu o najaktualnijem stanju i mestima kontrole u prevozu.
U utorak 20. avgusta 2019. godine kontrolori će proveravati putnike na sledećim linijama: U3, 46, 6, 71A, 72A

NAPOMENA: Naravno, ovo ne znači da “Wiener Linien” odaje kompletan plan kontrole i da su ostale linije bez nadzora kontrolora.
Ukoliko Vas zanima koje će linije i kada biti kontrolisane ove20 nedelje pogledajte na zvaničnoj Internet stranici “Wiener Linien”.

Karte za prevoz u Beču se osim na automatima, koji se nalaze na stanicama, mogu kupiti na trafikama,  ali i putem aplikacija za android i iOS. Pojedinačne karte za prevoz se mogu kupiti i u autobusu ili tramvaju po nešto višoj ceni.
Karte za prevoz moraju biti validirane u plavim automatima koji su ili na platformama (metro) ili u samom vozilu (tramvaj i autobus). Vremenske karte poput one za 24h takođe moraju biti validirane pre nego što počnu da se koriste. Online karte ne moraju biti validirane, ali važe od vremena navedenog pri kupovini.
Deca ne plaćaju kartu do kalendarske godine u kojoj pune šest godina.

Postoje jednokratne karte koje koštaju 2,40 evra, zatim karta za javni prevoz koja važi 24, 48 i 72 sata, a najpovoljnije su  nedeljne i godišnje karte, kao i one za đake i studente koje pokrivaju ceo semestar.

 

PROČITAJTE I OVO:

Metro linija U4 između Karlsplatza i Langenfeldgasse zatvorena u toku leta

Beč: Dve godine od uvođenja službe bezbednosti u gradskom saobraćaju

Flexity: Tramvaji budućnosti u Beču, sa automatima na više jezika

Vienna Ring Tram: Bečka atrakcija žuti tramvaj

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava