More sa fekalijama: Zabrana kupanja na pojedinim plažama u Evropi

10. jula 2019 u 10:32

More i godišnji odmor vas uvek asocira na uživanje na suncu i kupanje u morskoj vodi. Ali nije uvek baš tako.

(c) pixabay

Vreme godišnjih odmora je uveliko u toku. Mnogi se odlučuju za putovanje na more, a drugi vole prirodu i planinu.

Sezona odmora odvodi mnoge turiste na plaže. Među omiljenim destinacijama su Hrvatska, Španija i Portugal. Ali upravo u tim zemljama postoje plaže koje nisu ispravne za kupanje,  čak su pojedine trenutno zatvorene zbog fekalija. Zatvorene su ne samo zbog izgleda, jer u nekima plivaju alge, već zato što je kupanje na pojedinim  plažama opasno po zdravlje zbog pojačanog izliva fekalija u more.

 

Fekalije umesto plivanja: Na ovim plažama se možete razboleti 

Kanalizacione cevi koje vode direktno u more je slika koja se trenutno može  videti u Hrvatskoj na plaži Srebreno, južno od Dubrovnika i na na plaži ispred hotela “Rixos Libertas”.  Na obično veoma čistom području za plivanje otkrivena je povećana vrednost bakterije Escherichia coli (E. coli).

Kontakt sa ovom bakterijama može dovesti do infekcija mokraćnih i probavnih organa, može uzrokovati i upalu žuči, upalu pluća, meningitis kod novorođenčadi, kao i teške oblike sepse. Zbog toga je na nekim plažama postavljena i crvena zastava što je apsolutna zabrana kupanja. Analiza vode se vrši skoro svakodnevno, pa se u zavisnosti od dobijenih rezultata i zastava za zabranu kupanja podiže i spušta, što svakako izaziva zabrinutost i nervozu  kod turista.

Na Majorci se možete sve češće kupati u fekalijama. U junu prošle godine, plaže su morale da budu zatvorene do tri puta nedeljno. Tu, međutim, ne uzrokuje probleme samo kanalizacija, već i smeće. Svake godine na ostrvu se skupi 700.000 tona smeća. Zbog ekstremno velike količine smeća, organizovani su dodatni ribolovci kako bi ujutro oslobodili plaže i vodu od plastičnih boca i sličnog. Plaže Son Baulo i Can Picafort na Majorci posebno su pogođenje zagađenjem od fekalija i smeća.
I u Portugaliji ponekad  treba izbegavati kontakt sa morskom vodom. Posebno je pogođena plaža u Farou. Ovde su morske alge odgovorne za zabranu kupanja.

Bez obzira na ove neprijatne vesti, ako planirate da putujete na more, a kvalitet vode je zadovoljavajući, dobro je da znate koja sva lekovita svojstva ima morska voda i boravak na moru.

 

Lekovita svojstva morske vode

Još od davnina,  brojni grčki i rimski lekari otkrili su lekovita svojstva morske vode. Tada je još primećeno da morska voda odlično deluje na lečenje kožnih bolesti, bubrega, kao i da povoljno utiče na ceo organizam.

Otac medicine Hipokrat je među prvima, na svom rodnom ostrvu Kos,  proučavao lekovit učinak mora i morskih krajeva. Legenda kaže da je promatrajući blagotvoran učinak mora na oštećene ruke ribara,  shvatio da morska voda smanjuje rizik od infekcije, obnavlja stanice i podstiče razmenu minerala i toksina između krvi i vode.

(c) pixabay

Francuski naučnik Rene Kvinton posvetio je život proučavanju morske vode, a 1906. godine je objavio knjigu „Morska voda, organski medij“ u kojoj govori o hemijskoj sličnosti krvne plazme i morske vode. Inače, u morskoj vodi se nalaze gotovo svi elementi iz prirode kao što su natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij pa čak i srebro i zlato, a u jednom litru morske vode se nalazi  prosečno 35 grama raznih otopljenih soli.

Koliko je morska sol zdrava govori i podatak da je svako od nas bar jednom u životu koristio sprej za nos s morskom vodom za vlaženje suve sluznice.

“More ispira sve tegobe“, govorio je grčki filozof Platon.
“More vraća zdravlje čoveku“, tvrdio je grčki pesnik Euripid.

(c) pixabay

More odmara i dušu i telo

Zbog otpora koji voda pruža (čak 10-15% više nego vazduh) plivanje i ronjenje su odlični sportovi, jer su samo dva zamaha rukama dovoljna da pokrenemo celo telo i  sve mišiće, bez opterećenja na zglobove i uz znatno smanjen rizik od povreda. Plivanjem ujedno povećavamo gipkost kičme  i koštano-zglobnih elemenata.

Osobama koje imaju prekomerenu težinu biće važna informacija da je 15 do 30 minuta, zbog strujanja vode i masiranja celog tela u toku plivanja,  dovoljno za prirodno uklanjanje celulita.

Ukoliko želite da ostvarite potpuni odmor na moru dišite punim plućima. Morski vazduh omogućava bolji san i odmor, a  pun je  negativnih iona vodonika koji pomažu u detoksikaciji krvi i tkiva te olakšavaju brzo uklanjanje toksina iz organizma. Ujedno se bore protiv slobodnih radikala i prave ravnotežu u nivou serotonina tj. hormona sreće.

 

Kvalitet  vode u plivačkim zonama u EU

U svom godišnjem izveštaju o kvalitetu vode za kupanje, Evropska agencija za životnu sredinu objavila je da u najčistijoj morskoj vodi možete da se kupate na Kipru, dok se Grčka sa 97 odsto vode plivačkih zona koje su ocenjene kao nezagađene nalazi na četvrtom mestu, a Italija na poslednjem.

Prema podacima iz ovog izveštaja, 97 odsto vode u plivačkim zonama u moru ocenjeno je sa “izuzetna”, i to po strogim kriterijumima Evropske agencije za životnu sredinu, dok je 1,1 odsto proglašen za “dobar”.
Prilikom izrade ovog izveštaja procenjivan je kvalitet plaža za kupanje širom Evrope, uključujući i one rečne i jezerske. Samo u Grčkoj, njih je prošle godine bilo 1.598, što čini 7,2 odsto vode za kupanje u Evropi.

Imajući to u vidu, jasno je da Grčka spada u manjinu zemalja EU koje se mogu pohvaliti daleko većim kvalitetom: ona se nalazi među četiri članice EU u kojima čak 95 odsto (ili više) plaža ima izuzetan kvalitet vode. Na prvom mestu nalazi se Kipar, sa 99,1 odsto, na drugom je Malta sa 98,9 odsto, dok je na trećem Austrija, sa 97,3 odsto plaža sa vodom ovakvog kvaliteta. Sa svojih 97 odsto, Grčka je zauzela četvrto mesto na ovoj listi.
Inače, čistoća vode u plivačkim zonama određivana je merenjem dva mikrobiološka parametra: prisustva ešerihije koli i intestinalnog enterokoka.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Voda u Beču: Konzumiranje vode iz kućnih i javnih česmi

Venecija: Uskoro počinje naplata karata za ulazak u grad

 

Haus des Meeres: „Kuća mora“ u Beču slavi svoj 60. rođendan

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava