Održana 38. Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji

26.04.2023

Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, 38. po redu,  održana je proteklog vikenda u Sankt Peltenu, u pravom takmičarskom duhu i lepom druženju. 

Uz počasne goste i pred velikim brojem posetilaca u sali VAZ u Sankt Peltenu održana je 38. Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji.

Tradicionalna manifestacija  održana je u organizaciji Austrijskog savez srpskog folklora (ASSF), pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovali su i najviši predstavnici Republike Srbije u Republici Austriji, ambasador Nebojša Rodić i Željko Obradović, šef stalne misije Srbije pri OEBS u Beču, predsednik Radničke komore (Arbeiterkammer) Donje Austrije, Markus Wieser (SPÖ) i Zoran Anđelković, specijalni savetnik ministra bez portfelja zaduženog za dijasporu, Đorđa Milićevića.

Iako je manifestacija takmičarskog tipa i neko je ipak morao da bude proglašen najboljim, i  ovog puta se pokazalo da su klubovi i folkloraši  jedinstveni i da, preko narodne igre, pesme, muzike i narodnih nošnji, čuvaju i neguju srpsku tradiciju i kulturu u Austriji.

 

Zlatne plakete osvojili su: KSC “Stevan Mokranjac” iz Beča, KUD “KSZS” Salcburg, KSD “Bambi” Beč, “J.J Zmaj” Solenau, KUD “Mladost” Leobersdorf, Udruženi ansambal “Zavičaj” Klagenfurt i “Nikola Tesla” Filah.

Srebne plakete poneli su KUD “Jedinstvo” iz Beča, “J.J. Zmaj” Feldkirh i “Opanak” iz Salcburga, a bronzane – KUD “Trebava” Salfelden i KUD “Sloga” iz Salcburga. Pehar “Čiča” je ove godine pripao SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča.

Kulturna umetnička društva već se pripremaju za sledeću značajnu manifestaciju a to je Evropska smotra srpskog folklora koja se krajem maja održava u Novom Sadu i na kojoj će učestvovati veliki broj društava iz Austrije.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Zajednica Srba u Salzburgu proslavila 20. rođendan

Zajedno u budućnost: Prvi koraci Austrijskog saveza folklora

Nove Prosvjetine škole srpskog jezika širom Austrije

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava